MENU
klinika

Zbulojeni me këtë test!

Si të kontrolloni shëndetin e fëmijës tuaj të palindur?

30.06.2019 - 12:37

Një sonogram, i njohur gjithashtu si një ultratinguj, është një test i imazhit që përdor valët e zërit për të krijuar fotografi të organeve, indeve dhe strukturave të tjera brenda trupit.

Ndryshe nga x-rrezet, sonogrami nuk përdorin ndonjë rrezatim. Një sonogram gjithashtu mund të tregojë pjesë të trupit në lëvizje, të tilla si rrahja e zemrës ose rrjedhja e gjakut nëpër enët e gjakut.

Ekzistojnë dy kategori kryesore të sonogramëve: sonografia e shtatzanisë dhe sonografia mjekësore diagnostike.

Sonografia e shtatzanisë përdoret për të parë një fëmijë të palindur. Testi mund të japë informacion në lidhje me rritjen, zhvillimin dhe shëndetin e përgjithshëm të një fëmije.

Sonografia diagnostike mjekësore përdoret për të parë dhe siguruar informacion rreth pjesëve të tjera të brendshme të trupit. Këto përfshijnë zemrën, enët e gjakut, mëlçinë, fshikëzën, veshkat dhe organet riprodhuese femërore.

shtatzani epapritur-knica.al

Emra të tjerë: ultratinguj, ultrasonografi, sonografi shtatzënisë, ultratinguj fetal, ultratinguj obstetrik, sonografi diagnostikuese mjekësore, ultratingull mjekësor diagnostik

  • Për çfarë përdoret?

Një sonogram mund të përdoret në mënyra të ndryshme, varësisht nga lloji i sonografisë dhe cila pjesë e trupit është duke u kontrolluar.

Është bërë një sonografi e shtatzënisë për të marrë informacion në lidhje me shëndetin e një foshnje të palindur.

  • Mund të përdoret që të:

-Konfirmoni që jeni shtatzënë.

-Kontrolloni madhësinë dhe pozicionin e foshnjës së palindur.

-Kontrolloni për të parë se jeni shtatzënë me më shumë se një fëmijë.

-Vlerësoni se sa kohë keni qenë shtatzënë. Kjo njihet si mosha e gestacionit.

-Kontrolloni për shenjat e sindromës Doën, të cilat përfshijnë trashje në pjesën e prapme të qafës së foshnjës.

-Kontrolloni për defektet e lindjes në tru, palcë kurrizore, zemër, apo pjesë të tjera të trupit.

-Kontrolloni sasinë e lëngjeve amniotike. Lëngu amniotik është një lëng i qartë që rrethon një foshnjë të palindur gjatë shtatzënisë. Ajo mbron foshnjën nga dëmtimet e jashtme dhe të ftohtit. Ajo gjithashtu ndihmon në nxitjen e zhvillimit të mushkërive dhe rritjen e kockave.

kolana e librave

  • Sonografia diagnostike mjekësore mund të përdoret që të:

-Zbuloni nëse rrjedh gjak në një normë dhe nivel normal.

-Shihni nëse ka ndonjë problem me strukturën e zemrës.

-Shikoni për pengesa në fshikëzën e tëmthit.

-Kontrolloni gjëndrën tiroide për kancer ose për rritjen jo kanceroze.

-Kontrolloni anomalitë në abdomen dhe veshka.

-Ndihmon në udhëzimin e një procedure biopsie. Një biopsi është një procedurë që heq një mostër të vogël të indeve për testim.

  • Tek gratë, sonografia diagnostike mjekësore mund të përdoret që të:

-Shikoni një grumbull gjiri për të parë nëse mund të jetë kancer. (Testi mund të përdoret gjithashtu për të kontrolluar kancerin e gjirit tek meshkujt, edhe pse ky lloj i kancerit është shumë më i zakonshëm tek femrat.)

-Ndihmoni të gjeni shkakun e dhimbjes së legenit.

-Ndihmoni të gjeni shkakun e gjakderdhjes jo normale të menstruacioneve.

-Ndihmon në diagnostikimin e infertilitetit ose monitorimin e trajtimeve të infertilitetit.

-Tek meshkujt , sonografia mund të përdoret për të ndihmuar në diagnostikimin e çrregullimeve të gjëndrës së prostatës.

  • Pse kam nevojë për një sonogram?

Ju mund të keni nevojë për një sonogram nëse jeni shtatzënë. Nuk ka rrezatim të përdorur në test. Ajo ofron një mënyrë të sigurt për të kontrolluar shëndetin e fëmijës suaj të palindur.

Ju mund të keni nevojë për sonografi mjekësore diagnostikuese nëse keni simptoma në organe ose inde të caktuara. Këto përfshijnë zemrën, veshkat, tiroidin, fshikëz e tëmthit dhe sistemin riprodhues të femrave. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për sonografi nëse jeni duke marrë biopsi.

Sonogrami ndihmon mjekun të marrë një imazh të qartë të zonës që po testohet.