MENU
klinika

Si kryhet testimi?

Sistemi imunitar, shkaktar për dëmtimin e gjendrës së tiroides

20.06.2019 - 18:34

Antitrupat Antitiroglobulin është një test për të matur antitrupat në një proteinë të quajtur tiroglobulin.

Kjo proteinë gjendet në qelizat tiroide.

Si kryhet testimi?

Duhet një mostër gjaku.

Si të përgatitemi për test?

Mund të duhet që të mos hani ose pini diçka për disa orë (zakonisht brenda natës). Mjeku mund t’ju monitorojë ose t’ju tregojë që të ndaloni marrjen e barnave të caktuara për një kohë të shkurtër para testit sepse ato mund të ndikojnë në rezultatet e testimit. MOS ndaloni marrjen e ndonjë ilaç pa folur më parë me mjekun.

gjendrat tiroide
gjendrat tiroide

Pse kryhet testimi?

Ky test ndihmon në zbulimin e problemeve të mundshme tiroide.

Antitiroglobulin mund të jetë një shenjë e dëmtimit të gjëndrës tiroide të shkaktuar nga sistemi imunitar. Ato mund të maten nëse dyshohet tiroiditizmi.

Matja e niveleve të antitrupave të tiroglobulintit pas trajtimit për kancerin e tiroides mund të ndihmojë mjekun të vendosë se cila është provë më e mirë për t’ju monitoruar për përsëritjen e kancerit.

  • Rezultatet normale

Një rezultat i testit negativ është një rezultat normal. Kjo do të thotë që nuk gjinden antitrupa ndaj tiroglobulinit në gjak.

Shkalla e vlerës normale mund të ndryshojë pak në mesin e laboratorëve të ndryshëm. Disa laboratorë përdorin matje të ndryshme ose testojnë mostra të ndryshme. Bisedoni me mjekun për kuptimin e rezultateve specifike të testit tuaj.

  • Çfarë tregoujnë rezultatet anormale?

Një test pozitiv do të thotë që antitrupat antitiroglobulin gjenden në gjak.

Ata mund të jenë të pranishëm me:

-Sëmundja e Graves ose tiroidi tepër aktiv;

kolana e librave

-Tiroiditi Hashimoto;

-Tiroiditi subakut;

-Lupus eritematoz sistemik;

-Diabet tip 1;

Gratë shtatzëna dhe të afërmit e atyre me tiroiditet autoimune mund gjithashtu të rezultojnë pozitive për këto antitrupa.

Nëse keni një test pozitiv për antitrupat antitiroglobulin, kjo mund ta bëjë më të vështirë matjen e saktë të nivelit të tiroglobulintës. Niveli i tiroglobulintës është një test i rëndësishëm gjaku për të përcaktuar rrezikun që kanceri i tiroides të përsëritet.

  • Rreziqet

Ka pak rrezik të përfshirë në marrjen e gjakut. Venat dhe arteriet ndryshojnë në madhësi nga një person në tjetrin dhe nga njëra anë e trupit në tjetrën. Marrja e mostrës së gjakut nga disa njerëz mund të jetë më e vështirë se nga të tjerët.

Rreziqet e tjera që lidhen me tërheqjen e gjakut janë të lehta, por mund të përfshijnë:

-Gjakderdhje e tepruar;

-Dhimbje ose ndjenjë të lehtë;

-Shpime të shumta për të gjetur venat;

-Hematoma (ndërtimi i gjakut nën lëkurë);

-Infeksioni (një rrezik i lehtë sa herë që lëkura është thyer).