MENU
klinika

Çrregullimet që mund të ndodhin!

Stresi, ky hormon lidhet drejtpërdrejt me të!

15.06.2019 - 15:55

Kortizoli është një hormon në trup që lidhet drejtpërsëdrejti me përgjigjen ndaj stresit.

Në një individ të shëndetshëm, gjëndra e hipofizës lëshon hormon adrenokortikotropik (ACTH), një hormon që stimulon prodhimin dhe çlirimin e kortizolit. Kur një individ përballet me një situatë stresuese, trupi lëshon kortizol shtesë. Ndonjëherë trupi nuk është në gjendje të rregullojë siç duhet prodhimin e këtij hormoni, duke çuar në një mbiprodhim të tij.

Sindromi Cushing dhe sëmundja Cushing janë të dyja kushtet që ndodhin kur trupi prodhon shumë kortizol.

Sëmundja e Cushing dhe sindromi Cushing nuk janë të njëjta gjendje, por shpesh konfuzohen me njëri-tjetrin.

Sindromi Cushing ndodh kur trupi prodhon shumë kortizol. Ndërsa kjo mund të ndodhë për shumë arsye, shpesh ndodh kur pacienti përdor medikamente kortikosteroide.

Sëmundja Cushing ndodh kur një tumor në gjëndrrën e hipofizës shkakton gjëndër për të prodhuar shumë ACTH, hormon përgjegjës për prodhimin e kortizolit. Shumë ACTH në sistem bën që gjëndrat e veshkave të prodhojnë kortizol në nivele të larta.

Sëmundja e cushing mund të ndodhë edhe me rritjen e tepërt të gjëndrrës së hipofizës. Rritja e tepruar, e njohur si hiperplasia, gjithashtu shkakton lirimin e ACTH shumë, që pastaj çon në mbi-prodhimin e kortizolit. Si sindroma Cushing ashtu edhe sëmundja Cushing shkaktojnë simptoma të njëjta, duke përfshirë linjat e kuqe në bark, shtim në peshë të barkut dhe rrumbullakosje në fytyrë.

  • Çka e shkakton sëmundjen e Cushing?

Sëmundja Cushing është një gjendje relativisht e rrallë, duke ndikuar vetëm 10 deri në 15 njerëz në milion çdo vit. Ajo është më e zakonshme tek gratë dhe ndodh më së shpeshti tek njerëzit në mes të moshës 20 dhe 50 vjeç. Adenoma është shkaku më i zakonshëm i sëmundjes Cushing.

Adenoma është një tumor i hipofizës që është pothuajse gjithmonë i mirë. Tumoret mund të jenë të vështirë për t’u diagnostikuar, sepse ato janë mjaft të vogla, kështu që shumë njerëz që kanë sëmundje Cushing kanë një diagnozë të vonuar.

Duke pasur një ndihmë endokrinologjike në procesin diagnostik mund të përmirësojë shanset për një diagnozë të shpejtë dhe të suksesshme për pacientët që kanë simptoma të sindromës Cushing dhe sëmundjes Cushing.

  • Cilat janë shenjat dhe simptomat e sëmundjes Cushing?

Ndryshimet në dukje:

-Shenja të gjera, të purpurta në lëkurë (gjoks, sqetull, bark, krahë);

-Shëndoshje të shpejta dhe të pashpjegueshme me një fytyrë të rrumbullakët dhe bark;

-Rritja e yndyrës në qafë dhe mbi klavikulën dhe pjesën e pasme të sipërme;

-Ndryshimet e lëkurës (skuqje pa lëndim, aknet, rritjen e flokëve) dhe faqet e kuqe;

Humor dhe të menduarit:

-Humbja e kujtesës ose duke mos qenë në gjendje të mendojnë qartë;

-Depresion;

-Çrregullimet e humorit dhe sjelljes;

Simptoma të tjera:

-Lodhje;

-Dobësia e muskujve;

-Çrregullime të ciklit menstrual;;

-Osteoporozën;

-Glukoza e lartë e gjakut (diabeti);

-Tensioni i lartë i gjakut;

-Mpiksje të gjakut në venat e këmbëve;

Atak në zemër;

-Goditje;

  • Si diagnostikohet sëmundja Cushing?

Diagnoza e sëmundjes Cushing mund të jetë e vështirë sepse simptomat zhvillohen ngadalë dhe për shkak se nivelet e larta të kortizolit mund të ndodhin në cikle. Si rezultat, nivelet e kortizolit nuk mund të ngrihen në kohën e testimit.

Testimi fillon me testet e gjakut të hormoneve për të përcaktuar nëse nivelet e kortizolit në gjak janë tepër të larta. Kjo mund të kërkojë më shumë se një provë për të krijuar një gjendje të kortizolit të tepërt të gjakut. Nëse pacienti nuk merr medikamente kortizol, mjeku do të planifikojë një MRI për të identifikuar vendndodhjen e ndonjë tumori.

Nëse jeni duke luftuar me simptomat e niveleve të larta të kortizolit, planifikoni një takim me endokrinologun për të përjashtuar sëmundjen Cushing.

  • Si trajtohet sëmundja Cushing?

Terapia e parë e linjës është heqja kirurgjikale e tumorit. Shkalla e kurimit me një kirurg të hipofizës me përvojë është rreth 90% në njerëz me tumore të vogla. Një pacient zakonisht do të ketë microsurgery transsphenoidal (mikrokirurgji përmes sinuseve të hundës).

Njerëzit të cilët nuk janë shëruar zakonisht kanë përsëritur kirurgjinë.

Kur operacioni nuk funksionon, terapia me rrezatim mund të trajtojë çdo masë tumori të mbetur. Disa medikamente për të bllokuar gjëndrat e veshkave (të tilla si ketokonazol, metyrapone ose mitotan) shpesh përdoren ndërsa presin që rrezatimi të ketë efekt.

Në disa raste, një lloj i ilacit i quajtur agonist dopamine mund të ulë nivelin e ACTH dhe prodhimin e kortizolit. Pasireotide (e dhënë nga injeksioni nën lëkurë) gjithashtu mund të reduktojë nivelet e ACTH dhe prodhimin e kortizolit.

Mifepristoni është një tjetër ilaç që ndalon kortizolin në trup.