MENU
klinika

Komplikimet!

Trakeostomia, kur është e nevojshme?

16.06.2019 - 16:08

Një trakeostomi është një vrimë e bërë në mënyrë kirurgjike që kalon nëpër pjesën e përparme të qafës tuaj në trake, ose mbrapa.

Një tub frymëmarrjeje, i quajtur tub i trakëve, vendoset përmes vrimës dhe drejtpërsëdrejti në fyt për t’ju ndihmuar të merrni frymë. Një trakeostomi mund të përdoret për të ndihmuar njerëzit që kanë nevojë të jenë në ventilatorë për më shumë se dy javë ose që kanë kushte që bllokojnë ajrin.

Një kirurg mund të bëjë një trakeostomi në një sallë operacioni në spital kur jeni në gjumë nga anestezi e përgjithshme.

Një mjek mund të bëjë një trakeostomi të sigurt në një shtrat pacientësh, si në njësinë e kujdesit intensiv (ICU) ose në një situatë tjetër kërcënuese për jetën.

Një trakeostomi zakonisht zgjat 20 deri në 45 minuta për tu kryer. Kirurgu do të bëjë një prerje nëpër pjesën e përparme të qafës dhe mund të përdoren tuba. Këto tuba përdorin ajrin për të zgjeruar ose ngushtuar për t’iu përshtatur vrimës së hapur.

Pas vendosjes së tubit të trakes, kirurgu do të përdori qepje, shirit kirurgjik, ose një brez Velcro për të mbajtur tubin në vend.

Pas bërjes së trakostomisë, ju mund të qëndroni në spital për t’u shëruar në varësi të shëndetit. Mund të nevojitet deri në dy javë për një trakeostomi të formohet plotësisht dhe të zeri vend . Gjatë kësaj kohe, ju nuk do të jeni në gjendje të hani normalisht dhe ka të ngjarë të merrni lëndë ushqyese përmes një tubi të ushqyerit. Ju mund të keni vështirësi për të folur pas trakostomisë.

kolana e librave

Një terapist i të folurit mund t’ju ndihmojë të rifitoni aftësinë normale të gëlltitjes dhe përdorni zërin për të folur qartë. Tubat do të hiqet kur nuk keni më nevojë. Vrima zakonisht mbyllet vetë , por operacioni mund të mbyllë vrimën nëse nevojitet.

Trakeostomia është një procedurë mjaft e zakonshme dhe e thjeshtë, veçanërisht për pacientët e kujdesit kritik në spitale.

Menjëherë pas procedurës, është e mundur që të ketë gjakderdhje, infeksion, pneumotoraks ose mushkëri të shembur ose emfizemë nën lëkurë.

Me kalimin e kohës, ndërlikimet mund të përfshijnë vështirësi kur merrni frymë ose një lidhje anormale, e quajtur fistula, midis ajrit të dhe ezofagut që shkakton ushqimin dhe pështymën të hyjnë në mushkëri.

Është e mundur që të ketë komplikime që ndikojnë në funksionin e tubit, të tilla si rrëshqitja ose dalja jashtë vendit, ose që ndikojnë në kanalet e frymëmarrjes ose në strukturat e tjera të rrugëve të frymëmarrjes.

Kujdesi i duhur dhe trajtimi i trakostomisë, tubave dhe furnizimeve të tjera të ngjashme mund të ndihmojë në uljen e rreziqeve.