MENU
klinika

Diagnostifikimi

Ulcerat e Hunner-it, çfarë sëmundje paraprijnë?

10.06.2019 - 16:28

Ulcerat e Hunner-it, të quajtura edhe “Lezione e Hunner-it” ose “Patches Hunner’s”, janë një nëntip i cistitit intersticial (inflamacioni në muret e fshikëzës të quajtur edhe IC) dhe nuk janë ulcerat në kuptimin e zakonshëm.

Ato janë zona të veçanta të inflamacionit në muret e fshikëzës që karakterizojnë formën “klasike” të IC. Ulçera e Hunner është një tipar diagnostikues që diagnostikon diagnozën IC, por kjo formë “klasike” e IC ndikon vetëm në rreth 5 deri në 10 përqind të pacientëve.

Shpesh, pacientët me këtë formë të IC kanë simptoma më të rënda sesa pacientët me IC jo-traumatike.

Për të kontrolluar për ulcerat e Hunner, mjeku do të kryejë një procedurë të quajtur cistoskopi. Mjeku përdor një cistoskop për të parë brenda fshikëzës.

fshikez urinare-konica.al

Është e rëndësishme të theksohet se ulcerat e Hunner janë të ndryshme nga glomerulacionet , të cilat janë gjithashtu shpesh të pranishme në pacientët IC. Glomerulat janë zona të mëdha të gjakderdhjes në murin e fshikëzës. Ndryshe nga ulcerat e Hunner, glomerulacionet nuk të çojë automatikisht në një diagnozë të IC.

Trajtimi i ulcerave të Hunner-it mund të ulë ndjeshëm simptomat.

Mjeku do të përdorë një nga këto procedura:

Plotësimi: “djegia” e ulcerave duke përdorur një instrument të veçantë me një tub të nxehtë ose një teknikë lazer.

Ripërtëritja e ulçerave: prerja dhe heqja e ulcerave nga muri i fshikëzës.

Injektim nënmukozal: injektimi i një steroide (triamcinolone ose Kenalog) në ulçerë. Megjithëse ende po hulumtohet, kjo procedurë mund të jetë më e sigurt dhe mund të jetë po aq efektive sa dy të tjerët.

Të gjitha këto procedura bëhen gjatë kohës që jeni nën anestezi të përgjithshme ose kurrizore.