MENU
klinika

The Hill

5 arsye pse Trump mund të rizgjidhet si president

27.07.2019 - 13:36

Në një sondazh të kohëve të fundit të NPR/PBS NewsHour/Marist, shumë amerikanë kanë raportuar se janë të pakënaqur me Presidentin Donald Trump dhe sjellja e tij i duket tepër fyese.

Megjithatë, Trump duket se do të rizgjidhet në 2020.

Pse? Së pari, ekonomia e mirë. Presidentët që kryesojnë në një vend me ekonomi të mirë janë të favorizuar për t’u rizgjedhur.

Së dyti, Trump është një mjeshtër në marrjen e vëmendjes së medias. Postimet e tij pa filtra në Twitter paraqesin axhendën e tij, kundërshtarët dhe komunikojnë drejtpërdrejt me audiencën kombëtare.

Së treti, zgjedhjet presidenciale përcaktohen nga vota elektorale shtetërore, jo nga votimi popullor. Trump ka një mbështetje të fortë në shtetet kryesore.

Së katërti, Trump ka instinkte të shkëlqyera politike. Sulmi i tij ndaj “skuadrës” të katër kongresmeneve ishte strategji e shkëlqyer politike.

Së pesti, ndarjet e thella  mes demokratëve e ndihmojnë Trump.

Progresistët përqafojnë vlerat liberale kulturore dhe sociale, kufijtë e hapur, ekonominë e globalizuar, politikat ekstreme mjedisore, etj. Ata supozojnë se një kandidat progresiv presidencial do të tërheqë gra të mjaftueshme, njerëz me ngjyrë, votues të rinj, më të arsimuar etj. Ata besojnë se ky koalicion është shtylla e re e Partisë Demokratike.

Supozimi i tyre është i panjohur dhe ky koalicion ende nuk përbën një shumicë në shtetet kryesore dhe duket se përsërit strategjinë e gabuar të fushatës së Hillary Clinton në vitin 2016.

Trump nuk mund të shpresonte për një skenar më të mirë.

Nuk është një situatë e mirë për demokratët. Pa unitet, asnjë kandidat demokrat nuk mund të fitojë.

Së fundi, populistët, si Trump, arrijnë tek qytetarët e përbashkët që besojnë se interesat dhe shqetësimet e tyre nuk trajtohen nga institucionet qeverisëse, ekonomike dhe sociale.

Mposhtja e Trump nuk do të jetë e lehtë. Problemet e tij të karakterit dhe ofendimet ishin të njohura edhe para zgjedhjeve të vitit 2016. Ai gjithsesi fitoi.

Joshua Sandman, Ph.D., është profesor i shkencave politike në Universitetin e New Haven.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Hetimi i Muellerit, test për SHBA

E gjithë bota sytë nga Amerika…