MENU
klinika

Si trajtohet?

A është normale frymëmarrja e shpejtë tek të sapolindurit?

23.07.2019 - 15:48

Takipnea e përkohshme e të porsalindurit është vështirësi e përkohshme me frymëmarrje dhe nivele të ulëta të oksigjenit në gjak për shkak të lëngjeve të tepërta në mushkëri pas lindjes.

Kjo çrregullim mund të ndodhë tek të sapolindurit e parakohshëm, ose në të porsalindurit afatgjatë të cilët kanë disa faktorë rreziku.

Të porsalindurit e prekur me frymëmarrje të shpejtë dhe kanë vështirësi kur nxjerrin frymën jashtë dhe mund të marrin ngjyrë të kaltër të lëkurës nëse ata nuk janë duke marrë oksigjen të mjaftueshëm në gjakun e tyre.

Diagnoza bazohet në simptoma dhe konfirmohet nga një rreze x e gjoksit.

Karakteristikë e këtij çrregullimi është se ajo është e përkohshme dhe pothuajse të gjithë të porsalindurit preken plotësisht 2 deri 3 ditë.

Disa të sapolindur kanë nevojë për trajtim me oksigjen, dhe disa kanë nevojë për ndihmë me frymëmarrjen.

Takipnea do të thotë frymëmarrje e shpejtë. Takipnea e përkohshme e të porsalindurit është më e zakonshme tek të porsalindurit e parakohshëm (të indur para 37 javëve të zhvillimit në mitër) dhe të sapolindurve afatgjatë (të lindur në mes të 37 javëve dhe 42 javëve të zhvillimit në mitër) të cilët kanë disa faktorë rreziku.

Për shembull, në të sapolindurit me afat të gjatë, takipnea e përkohshme është më e zakonshme pas një lindjeje cesare dhe veçanërisht ka gjasa të ndodhë në qoftë se nëna nuk ka pasur kontraksione para një lindjeje cezariane. Është gjithashtu më e zakonshme tek të sapolindurit afat-gjatë, nëna e të cilëve kishte diabet, astmë, ose të dyja gjatë shtatzënisë.

Para lindjes, gypat e ajrit (alveolitet ) e mushkërive janë të mbushura me lëng. Menjëherë pas lindjes, lëngu duhet të pastrohet nga mushkëritë në mënyrë që qeset e ajrit të mbushen me ajër dhe i porsalinduri mund të marrë frymë normalisht.

Hormonet e lëshuara gjatë kontraksioneve shkakojnë qelizat në thasët e ajrit për të filluar absorbimin e lëngjeve. Disa nga lëngu është shtrydhur nga mushkëritë nga presioni në gjoks gjatë një lindjeve vaginale.

Shumica e lëngjeve ri-thithen me shpejtësi nga qelizat që mbulojnë qeset e ajrit. Nëse ky riabsorbim i lëngjeve nuk ndodh shpejt, qeset e ajrit vazhdojnë të jenë të mbushura pjesërisht me lëngje dhe të sapolindurit mund të kenë vështirësi në frymëmarrje.

foshnje
foshnje
  • Simptomat

Të sapolindurit me takipnea të përkohshme kanë vështirësi në frymëmarrje (ankth respirator) pothuajse menjëherë pas lindjes. Simptoma më e zakonshme është frymëmarrja e shpejtë.

Simptomat më të shpeshta përfshijnë tërheqje të muskujve të gjoksit të bashkangjitura në brinjë dhe poshtë brinjëve gjatë frymëmarrjes së shpejtë, zhurmë gjatë frymëmarrjes. Të sapolindurit mund të zhvillojnë një zbardhje kaltëroshe të lëkurës (cianozë) nëse niveli i oksigjenit në gjak ulet.

  • Diagnoza

Rreze x e gjoksit;

Testet e gjakut dhe kulturat sipas nevojës;

Çrregullime të tjera mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme, siç janë infeksioni në gjak (sepsë), pneumoni, ose sindromi i distresit të frymëmarrjes tek të sapolindurit e parakohshëm, kështu që mjekët bëjnë një rreze X dhe analizat e gjakut dhe kulturat e gjakut për të përjashtuar këto çrregullime.

  • Trajtimi

Oksigjen;

Ndonjëherë masa të tjera për të ndihmuar frymëmarrjen;

Shumica e të porsalindurve me takipnea kalimtare shërohen tërësisht brenda 2 deri në 3 ditë.

Rrallë, disa të sapolindur mund të kenë nevojë për presion të vazhdueshëm pozitiv të rrugëve të frymëmarrjes (CPAP-një teknikë i lejon të porsalindurit të marrin frymë në vetvete, ndërkohë që i jepet pak oksigjen i shtypur ose ajri i dhënë nëpërmjet tubave të vendosur në hundë) dhe nganjëherë një ventilator (një makinë që qarkullon ajrin dhe jashtë mushkërive).