MENU
klinika

Zbulimi i emaileve

Ambasadori britanik në SHBA: Administrata e Trump, e paaftë

07.07.2019 - 12:00

Administrata Trump është quajtur “e paaftë”, e pasigurtë dhe në emailet e zbuluara nga ambasadori i Britanisë së Madhe në Uashington.

Sir Kim Darroch tha se Shtëpia e Bardhë ishte “e përçarë” nën udhëheqjen e Donald Trump.

Por ai gjithashtu paralajmëroi se presidenti amerikan nuk duhet të hiqet.

Zyra e Jashtme tha se rrjedhja e shkresave në Mail të dielën ishte “e keqe” por nuk e mohoi saktësinë e tyre.

Shtëpia e Bardhë ende nuk i është përgjigjur zbulimit të përmbajtjes së memorandumeve, por mund të jetë një test për të ashtuquajturën “marrëdhënie të veçantë” midis SHBA dhe Mbretërisë së Bashkuar.

Në mesazhet, Sir Kim tha: “Ne nuk besojmë me të vërtetë se kjo administratë do të bëhet shumë më normale, më pak funksionale, më pak e paparashikueshme, më pak e fraksionuar, më pak diplomatikisht e ngathët dhe e paaftë”.

Ndonëse Sir Kim tha se Trump ishte “i zhgënjyer” nga vizita e tij shtetërore në Mbretërinë e Bashkuar në qershor, ambasadori paralajmëron se administrata e tij do të mbetet e vetëkënaqur.

Dallimet midis SHBA dhe Mbretërisë së Bashkuar për ndryshimin e klimës, liritë mediatike dhe dënimin me vdekje mund të bëhen pengesa ndërkohë që vendet kërkojnë të përmirësojnë marrëdhëniet tregtare pas Brexit, thanë shkresat.

Për t’iu afruar Presidentit, “ju duhet t’i bëni gjërat tuaja të thjeshta, madje të hapura”, tha ai.

Në një mesazh të dërguar muajin e kaluar, Sir Kim e cilësoi politikën amerikane për Iranin si “jokoherente, kaotike”.

Sir Kim tha se ishte “e pamundur që politika amerikane për Iranin të bëhej më koherente në çdo kohë” sepse “kjo është një administratë e ndarë”.

Dosjet datojnë nga 2017 deri në ditët e sotme, duke zbuluar kështu përshtypjet e hershme të ambasadorit.

Një zëdhënës i zyrës së jashtme tha “Pikëpamjet e tyre nuk janë domosdoshmërisht pikëpamjet e ministrave apo qeverisë”.

Ambasada e Britanisë së Madhe në Uashington ka “marrëdhënie të forta” me Shtëpinë e Bardhë dhe këto do të vazhdojnë pavarësisht nga “sjelljet e djallëzuara” si kjo, tha zëdhënësi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kryeministri i mundshëm britanik

Boris Johnson, lidhje me ish-aleatin e Trumpit?