MENU
klinika

Shpimet e paligjshme

BE ‘ndëshkon’ Turqinë për Qipron

11.07.2019 - 17:27

Bashkimi Evropian mund të kufizojë kontaktet dhe fondet ndaj Ankarasë, si hakmarrje ndaj asaj që BE-ja i quan “shpime të paligjshme” të Turqisë, për gaz dhe naftë jashtë Qipros.

“Pavarësisht nga qëllimet tona më të mira për të mbajtur marrëdhënie të mira me Turqinë, përshkallëzimi i vazhdueshëm dhe sfida për sovranitetin e shtetit anëtar, Qipros pashmangshmërisht do të bëjë që BE të përgjigjet në solidaritet të plotë”, tha Donald Tusk, president i Këshillit Evropian të mërkurën.

Të enjten, të dërguarit kombëtarë në Bruksel po diskutonin një vendim të përbashkët për të ndëshkuar Turqinë, një projekt i të cilit shkruante:

“Në dritën e aktiviteteve të vazhdueshme dhe të reja të Turqisë ilegale të shpimit, BE-ja vendos për të pezulluar negociatat për Marrëveshjen Gjithëpërfshirëse të Transportit Ajror dhe pajtohet që të mos mbajë takime të mëtejshme të dialogut të nivelit të lartë për momentin.”

Blloku ka nevojë për Turqinë në çështjet si siguria dhe migrimi ndaj sanksionet e ardhshme do të jenë të kufizuara.

Ankaraja të mërkurën kundërshtoi kritikat e Greqisë dhe BE-së se shpimet turke jashtë Qipros ishin të paligjshme.

BE-ja ka ngrirë bisedimet e anëtarësimit të Turqisë, , duke e akuzuar Erdoganin për shkelje të të të drejtave të njeriut.

Në një samit në Maltë, shtetet mesdhetare të BE dhe vetë Macron mbështetën Qipron në mosmarrëveshjen e saj me Turqinë lidhur me rezervat fitimprurëse të gazit në det të hapur.

Zbulimi i rezervave ka përkeqësuar tensionet midis Turqisë dhe Qipros.