MENU
klinika

Editorial i The Guardian

Boris Johnson, aktor i keq me skenar aspak të ndershëm…

20.07.2019 - 10:38

Të thuash të vërtetën, akoma ka shumë rëndësi. Sidomos kur anëtarësimi i Mbretërisë së Bashkuar në BE skadon në pak më shumë se tre muaj dhe Boris Johnson pretendon të jetë në gjendje të miratojë një marrëveshje në Bruksel, ndryshe nga ajo e negociuar nga Theresa May.

Ai nuk mundet. Një zgjidhje e re nuk është në ofertë dhe, edhe nëse do të ishte, një zgjatje e periudhës së nenit 50 do të kërkohej për ta përfunduar atë në mënyrë të rregullt.

Johnson është duke gënjyer qëllimisht ose po shmang angazhimet e veta. Të dy shpjegimet do të jenë në përputhje me karakterin e tij, ose në përputhje me një performance skenike.

“Boris” është një shfaqje e projektuar për të shprehur ambicien e njeriut duke fshehur anën e shëmtuar të natyrës së tij. Performanca e skenës është një Johnson tjetër nga ai që u pajtua në vitin 1990 për të ndihmuar një mik që të sulmonte një gazetar.

Po ashtu është ndryshe nga sharlatani letrar i cili shkroi një ese në vitin 2006 që përshkruan Islamin si pengues për progresin dhe lirinë.

Nuk ka dyshim se ai ka talentet. Por aftësitë e tij nuk kanë asnjë lidhje me detyrën. Johnson thotë se nuk dëshiron një rezultat Brexit pa marrëveshje, por zgjedhjet që ai ka bërë për të siguruar punën e kryeministrit e bëjnë atë skenar shumë të ngjashëm.

Javën e kaluar, për shembull, ai përjashtoi ndonjë marrëveshje që përfshinte një variant të backstop të Irlandës Veriore,  që shihej si thelbësore në Bruksel për menaxhimin e tregtisë pas Brexit.

Johnson kundërshton këtë mekanizëm që të mos e nënvlerësojë Theresa May, por ajo ishte e qetë për dhe ai nuk është.

Johnson ndërtoi një karrierë në gazetari, shumë kohë para se ai të krijonte idenë e vet për qeverisje. Ishte një pikëpamje që mungonte faktikisht dhe tani është groteskësisht e parëndësishme për sfidat strukturore dhe teknologjike me të cilat ballafaqohet ekonomia e Britanisë.

Ideja që një vend duhet t’i nënshtrohet traumës së një Brexit kaotik në mënyrë që të lirohet nga pengesat rregullatore që ekzistojnë më së shumti në imagjinatë, do të ishte qesharake. E njëjta gjë mund të thuhet edhe për Johnson që hyn në Downing Street.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN