MENU

Deklarata shqetësuese e Hunt

Britania nuk do të largohet as për Krishtlindje nga BE?

13.07.2019 - 12:12

Kandidati për kryeministër në Britani, Jeremy Hunt ka refuzuar të garantojë që Mbretëria e Bashkuar do të largohet nga BE përpara Krishtlindjeve, por tha se ai “pret” që të ndodhë deri atëherë.

Rivali i tij Boris Johnson tha se Britania e Madhe do të largohej deri më 31 tetor.

Deri në 160,000 anëtarë të Partisë Konservatore do të votojnë për udhëheqësin e tyre të ardhshëm të partisë, dhe kryeministrin britanik, për të zëvendësuar Theresa May.

Andrew Neil i BBC ka intervistuar të dy kandidatët për një program të transmetuar në BBC One. Johnson, një ish-sekretar i jashtëm dhe ish-kryetar i bashkisë së Londrës, shihet si favorit në garë.

Hunt tha se “mënyra më e shpejtë” për t’u larguar nga BE ishte “të dërgonte në Bruksel një kryeministër i cili mund të negociojë një marrëveshje që do të kalojë përmes Parlamentit, dhe unë jam ai person”.

Ai tha se ndryshimi kryesor që ai donte të shihte në marrëveshjen aktuale të tërheqjes së Mbretërisë së Bashkuar ishte çështja e kufirit irlandez, një politikë që synon të garantojë se nuk do të ketë një kufi ‘të vështirë’ në ishullin e Irlandës pas Brexit. Hunt tha se “mund të ketë elemente të tjera”, por nuk dha detaje .

Hunt paralajmëroi se Mbretëria e Bashkuar duhej të ishte “e kujdesshme” në lidhje me afatin e 31 Tetorit dhe tha: “Unë mendoj se unë jam personi më i mirë për të arritur një marrëveshje … por nuk mundem të kontrolloj atë që Parlamenti bën “.