MENU
klinika

Përfundimet e studiuesve

Ç’do të ndodhë pas protestave në Hong-Kong?

03.07.2019 - 10:02

Të hënën, në Hong-Kong, në 22-vjetorin e dorëzimit të qytetit nga Mbretëria e Bashkuar në Kinë, protestuesit sulmuan kompleksin e qeverisë, shkatërruan dritare, graffiti dhe portrete të udhëheqësve jopopullorë të Hong Kongut.

Protestuesit pushtuan ndërtesën për disa orë derisa policia hodhi gaz lotsjellës për të pastruar rrugët. Pastaj ata u larguan shpejt nga ndërtesa.

Demonstratat massive filluan si përgjigje ndaj një ligji të propozuar për ekstradimin që do të bënte që të dyshuarit penalë të dërguar në territorin e Kinës.

Kundërshtarët thonë se ligji mund të përdoret kundër kritikëve të qeverisë pro-Pekin në territorin gjysmë-autonom.

Udhëheqësja e Hong Kongut, e mbështetur nga Pekini, Carrie Lam thirri një konferencë shtypi për të dënuar veprimet e protestuesve.

“Kjo dhunë dhe paligjshmëria kanë ndikuar seriozisht vlerat thelbësore të sistemit ligjor të Hong Kongut”, u tha Lam gazetarëve.

Lam pezulloi propozimin e ekstradimit muajin e kaluar. Por demonstruesit insistojnë që ajo të tërhiqet plotësisht dhe tani po kërkojnë dorëheqjen e saj.

Kur Hong Kong, një ish-koloni britanike, iu dorëzua Kinës në vitin 1997, u bë një rajon gjysmë autonom dhe trashëgoi një etiketë “një vend, dy sisteme”, që garanton mbrojtjen e lirive të tij civile, lirinë e shprehjes dhe sundimin e ligjit.

Ndalimi i së hënës mund të ketë një “efekt zbutës në lëvizjen e demokracisë”, tha Sunny Lo, një komentator politik i Hong Kongut.

“Problemi në Hong Kong është hiper-politizimi sepse përshkallëzimi i konfliktit politik shkoi nga shkatërrimi verbal në atë fizik,” tha Lo.

Megjithatë, disa udhëheqës pro-demokraci nuk pajtohen. Por ata gjithashtu nuk janë të sigurtë për atë që vjen më pas.

Aktivisti i shquar Joshua Wong u kujtoi kritikëve të ngjarjeve të papritura të së hënës se një betejë për lirinë demokratike po ndodhte.

“Unë shpresoj se njerëzit janë të vetëdijshëm se ligjvënësit në Hong Kong nuk janë të zgjedhur të gjithë në mënyrë demokratike,” tha Wong Al Jazeera. “Në vend që të kritikojnë protestuesit, ata duhet të kenë më shumë njohuri për shkeljen e të drejtave të njeriut”.