MENU
klinika

A e dini se ...

Dalja e dhëmbëve tek fëmijët. Si të lehtësoni simptomat?

27.07.2019 - 20:54

Dhëmbi i parë i një fëmije zakonisht shfaqet rreth moshës 6 muajsh, dhe një grup i plotë i 20 dhëmbëve primar ose të parë zakonisht zhvillohet për 2 vjet e gjysmë.

Para se të shfaqet një dhëmb, fëmija mund të qajë, të jetë i shqetësuar, të flejë dhe të hajw shumë pak. Fëmija mund të lëkundet, të ketë mishra të kuqe dhe të butë dhe të përtypë vazhdimisht objekte si lodra gome gjatë shpërthimit të dhëmbëve.

Dalja e dhëmbëve shkakton temperaturë prej 38 ° C ose më e lartë. Fëmijët që kanë ethe dhe që janë veçanërisht të shqetësuar duhet të vlerësohen nga një mjek për një infeksion, sepse këto simptoma nuk shkaktohen nga dalja e dhëmbëve.

probleme me mishrat e dhembeve-konica.al
  • A e dini …

Përkundër besimit popullor, dalja e dhëmbëve nuk shkakton ethe.

Foshnjat e që jan gati duke iu dal dhëmbët marrin ndonjë lehtësim nga përtypja ose kafshimi i objekteve të vështira (si p.sh. biskota për forta ) ose objekte të ftohta (të tilla si gome të fortë ose unaza të posacme për daljen e dhëmbëve që përmbajnë xhel).

Masazhimi i mishit të fëmijës me ose pa akull gjithashtu mund të ndihmojë. Nëse një fëmijë është jashtëzakonisht i parehatshëm, dozat me acetaminofen ose ibuprofen zakonisht janë të dobishme.

Xhelwt pwr daljen e dhwmbwve nuk rekomandohen sepse ato nuk janë më efektive sesa masat e tjera të lehtësimit të dhimbjes, dhe disa përmbajnë një substancë potencialisht të rrezikshme të quajtur benzokain.

Benzokaini rrallë mund të shkaktojë një gjendje serioze të quajtur methemoglobinemia, e cila ndikon në aftësinë e gjakut për të transportuar oksigjen.