MENU
klinika

Si diagnostikohet Hernia diafragmatike?

Defekte në zemër, veshka apo çrregullim i kromozomeve?

19.07.2019 - 11:09

Një hernie diafragmale është një vrimë ose dobësim në diafragmë që lejon disa prej organeve të barkut të dalin në kraharor.

Ky defekt shkakton vështirësi të mëdha frymëmarrjeje.

Diagnoza bazohet në ultrasonografinë prenatale ose në një rreze x të gjoksit.

Foshnjes i jepet oksigjeni, dhe operacioni bëhet për të mbyllur defektin.

Diafragma është mbështjellësja muskulare që ndan organet e gjoksit nga ato të barkut.

Herniet diafragmatike ndodhin në anën e majtë të trupit 90% të kohës. Stomaku, zorrët dhe madje edhe mëlçia dhe shpretka mund të dalin përmes hernias. Nëse hernija është e madhe, mushkëria në anën e prekur zakonisht nuk zhvillohet plotësisht. Rreth gjysma e fëmijëve me hernie të diafragmës gjithashtu kanë defekte në zemër, defekte të veshkave ose çrregullime të kromozomeve.

goditje ne zemer-konica.al

Pas lindjes, ndërsa i porsalindur qan dhe merr frymë, zorrët mbushen shpejt me ajër. Kjo strukturë me zgjerimin e shpejtë shtyn kundër zemrës, duke shtypur mushkëritë dhe duke shkaktuar vështirësi të mëdha frymëmarrje, shpesh menjëherë pas lindjes.

  • Diagnoza

Para lindjes, ultrasonografi prenatale.

kolana e librave

Pas lindjes, një rreze x gjoksi.

Dëmtimi gjithashtu mund të zbulohet para lindjes duke përdorur ultrasonografinë para lindjes. Diagnoza e hernias diafragmatike para lindjes i lejon mjekut të përgatitet për trajtimin e defektit.

Pas lindjes, një x-ray gjoks zakonisht tregon defektin.

  • Trajtimi

Oksigjen;

Kirurgji;

Mund të nevojiten masa për tu furnizuar me oksigjen, siç është tubi i frymëmarrjes dhe ventilatori (një makinë që ndihmon ajrin brenda dhe jashtë mushkërive).

Kirurgjia kërkohet për të riparuar diafragmën.