MENU
klinika

Trajtimi

Dhimbjet e kokës, për shkak të tensionit

13.07.2019 - 20:00

Një dhimbje koke për shkak të tensionit zakonisht është dhimbje e butë e e moderuar që ndjehet si një brez që të shtrëngon rreth kokës.

Dhimbja në nofull ose në qafë mund të shkaktojë këto dhimbje koke.

Dhimbjet e kokës mund të shfaqen disa ose shumë ditë në muaj.

Mjekët bazojnë diagnozën mbi simptomat dhe rezultatet e një ekzaminimi fizik dhe nganjëherë bëjnë teste të imazhit për të përjashtuar çrregullime të tjera.

higjiena e dhimbjes se kokes-konica.al

Qetësuesit e dhimbjes mund të ndihmojnë, siç mund të jetë relaksimi dhe menaxhimi i stresit.

Shumë njerëz herë pas here kanë dhimbje koke për shkak të tensionit.

  • Shkaqet

Shkaku i dhimbjeve për shkak të tensionit ende nuk është i kuptueshëm. Stresi mund të përfshihet. Megjithatë, se sa stresi është i përfshirë nuk kuptohet qartë, dhe nuk është shpjegimi i vetëm për simptomat.

Probleme të tjera mund të kontribuojnë ose të shkaktojnë dhimbje koke. Për shembull, çrregullimet e gjumit, një problem me nyjen, çrregullime të dhëmbëve, çrregullime të qafës ose tendosje të syve mund të shkaktojnë dhimbje koke për shkak të tensionit.

  • Simptomat

Këto dhimbje  ndjehen si shtrëngimi i një brezi rreth kokës. Ata fillojnë në frontin e kokës ose zonën rreth syve, pastaj përhapen mbi të gjithë kokën.

Këto dhimbje koke mund të jenë episodike ose kronike.

Dhimbjet episodike ndodhin më pak se 15 ditë në muaj. Dhimbja zakonisht është e butë deri e moderuar. Mund të zgjasë 30 minuta deri disa ditë. Këto dhimbje koke zakonisht fillojnë disa orë pas zgjimit dhe përkeqësohen  kur dita përparon. Rrallë mund të zgjojnë njerëzit nga gjumi.

Dhimbjet kronike ndodhin 15 ose më shumë ditë në muaj. Ashpërsia mund të rritet sa më shumë dhimbje koke të ndodhin. Dhimbja mund të ndryshojë në intensitet gjatë gjithë ditës por pothuajse gjithmonë është e pranishme.

Dhimbjet për shkak të tensionit janë rrallë të rënda dhe zakonisht nuk ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme.

Ndryshe nga dhimbje koke migrenore, dhimbjet e tensionit nuk shoqërohen me të përziera dhe të vjella dhe nuk përkeqësohen  nga aktiviteti fizik, drita, tingujt ose aromat.

Disa migrena të buta i ngjajnë dhimbjeve të llojit të tensionit.

  • Diagnoza

Një vlerësim i mjekut;

Tomografia  ose imazhe rezonancë magnetike për të përjashtuar shkaqet e tjera të mundshme;

Diagnoza e dhimbjeve të kokës  bazohet në përshkrimin e dhimbjes së kokës dhe rezultatet e një ekzaminimi fizik. Mjekët pyesin  pacientin  për problemet që mund të shkaktojnë dhimbje koke.

Asnjë procedurë specifike nuk mund të konfirmojë diagnozën. Ndonjëherë, tomografia e kompjuterizuar (CT) ose imazhet e rezonancës magnetike (MRI) të kokës janë bërë për të përjashtuar çrregullime të tjera që mund të shkaktojnë dhimbje koke, veçanërisht nëse zhvillohen dhimbje koke kohët e fundit.

  • Trajtimi

Lehtësuesit  e dhimbjes;

Ndërhyrjet e sjelljes dhe psikologjike;

Për dhimbje koke kronike, disa ilaçe përdoren për të trajtuar migrenat;

Për shumicën e dhimbjeve të kokës të tipit të butë deri të moderuar, pothuajse çdo qetsues  dhimbje (analgjezik), të tilla si aspirina, acetaminofen ose ibuprofen mund të japin lehtësim. Masazhimi i zonës së prekur mund të ndihmojë në lehtësimin e dhembjes. Shumica e njerëzve me dhimbje koke të butë e të moderuar nuk shkojnë tek një mjek i kujdesit shëndetësor.

Nëse analgjetikët janë të paefektshëm dhe dhimbjet e kokës janë të rënda, dhimbja e kokës ndoshta nuk është një lloj dhimbje koke për shkak të tensionit. Mund të jetë një migrenë.

Për disa njerëz, kafeina, një përbërës i disa përgatitjeve për  dhimbje koke, rrit efektin e analgjezikëve. Sidoqoftë, përdorimi i tepruar i analgjezikëve ose i kafeinës (në përgatitjet e dhimbjes së kokës ose pijet kafeinë) mund të çojë në dhimbje koke të përditshme.

Këto dhimbje koke, të quajtur ilaçe, mund të jenë të pranishme kur një person zgjohet në mëngjes. Dhimbjet e kokës mund të përkeqësohen ose ndodhin kur barnat që përdoren për të trajtuar dhimbjen e kokës ndalen papritmas. Kështu, njerëzit duhet të punojnë ngushtë me mjekun e tyre për të ndryshuar barnat dhe për të përdorur ndërhyrjet e sjelljes dhe psikologjike kur është e mundur.

Ndërhyrjet sjellje dhe psikologjike shpesh janë efektive, sidomos kur përdoren barna. Këto ndërhyrje përfshijnë teknikat e relaksimit dhe të stresit.

Nëse dhimbjet e tensionit janë kronike, disa ilaçe që përdoren për të parandaluar migrenën, veçanërisht amitriptilin (një antidepresant triciklik), mund të ndihmojnë.