MENU
klinika

The Guardian

Dikur Brexit pa marrëveshje ishte thjesht shaka…

31.07.2019 - 09:33

Brexit pa marrëveshje papritmas është bërë papritur çështje shumë serioze. Boris Johnson po luan me zjarr: është një marifet politike që ka shkuar tmerrësisht gabim.

Është qartësisht e pamatur të supozosh se do të ketë një marrëveshje të arsyeshme Brexit përpara datës së caktuar të 31 tetorit.

Që nga marsi, konservatorët vendosën kolektivisht të ndalonin së punuari për interesin e vendit dhe të luanin një lojë me Brukselin. Nuk ka funksionuar. Qeveria tani është duke u përgatitur për krizë.

Instituti për Qeverinë paralajmëron se nuk ka asnjë buton magjik, as “nuk ka arritur asnjë marrëveshje”, për të trajtuar kaosin kufitar në 1 nëntor.

Masat emergjente për kamionë, fluturime aeroplanësh, turizmi dhe imigrimi do të jenë tërësisht në mëshirën e BE, pasi Mbretëria e Bashkuar, brenda natës, do të bëhet ligjërisht një “shtet i huaj”.

Edhe masat e tanishme për shërbimet financiare dhe aviacionin janë rreptësisht të përkohshme. “Kontrollet teknologjike” rrënjësore për lëvizjet e kamionëve do të kërkojnë një infrastrukturë të madhe të çertifikatave, porteve, depove të inspektimit dhe pikave të grumbullimit të tarifave. Asnjë nga këto nuk është në vend. Gjashtëmbëdhjetë mijë zyrtarë do të duhet të vendosen për të punuar për këto, deri në tetor. Kjo eshte e pamundur.

Po vjen një stuhi ekonomike, në të cilën “me siguri do të humbasim kuzhinën por mund të shpëtojmë dhomën e gjumit”, thotë shefi i zëvendës i CBI, Josh Hardie.

Irlanda Veriore duhet të kthehet në një koloni britanike të drejtuar drejtpërdrejt. Ashtu si me regjimet në të gjitha ekonomitë e sanksionuara, Johnson duhet të ruajë popullaritetin duke investuar në Skoci, Uells dhe Irlandën Veriore. Ai së shpejti do të shpenzojë miliarda duke shpëtuar bujqësinë e kërcënuar nga falimentimi, prodhuesit e çelikut dhe makinave.

Disi thelbi i marrëveshjes kalimtare të Theresa May duhet të ringjallet. Kjo duket përtej aftësisë, apo dëshirës së kryeministrit aktual.

Largimi i menjëhershëm nga e gjithë bashkësia ekonomike e Evropës nuk u vendos kurrë në referendum. Nuk është vullneti i parlamentit të Mbretërisë së Bashkuar.

Brexit ishte një shaka, e cila në biznes, do të përbënte pakujdesi kriminale.

Simon Jenkins është një kolumnist i The Guardian.