MENU
klinika

Zbuloni shkakun e këtij çrregullimi

Disa janë të “fiksuar” se kanë një aromë të pakëndëshme

21.07.2019 - 14:52

Në sindromën e referencës së nuhatjes, njerëzit janë të preokupuar me besimin se ata japin një aromë të pakëndshme, të ndyrë ose ofensive, kur në fakt ata nuk e bëjnë këtë.

Njerëzit me çrregullime të referencës së nuhatjes besojnë se ata kanë një erë trupore ofenduese edhe pse nuk e kanë në të vërtetë.

Ky besim i shkakton ata shqetësime të mëdha dhe zakonisht i bën më pak të aftë të funksionojnë – për shembull, duke i penguar ata që të dalin në publik.

Sindroma e referencës së nuhatjes është e ngjashme me çrregullimet obsesiv-kompulsive.

Çrregullimi obsesiv karakterizohet nga obsesione, detyra ose të dyja. Obsesione janë të përsëritura, këmbëngulëse, të padëshiruara, idetë ndërhyrëse, idetë ndërhyrës ose nxitjet nga jashtë.

kolana e librave

aromat e trupit-konica.al

Detyrat (që quhen edhe ritualet) janë veprime të caktuara ose veprime mendore që njerëzit ndjejnë të detyruar të kryejnë në mënyrë të përsëritur në përpjekje për të zvogëluar ose parandaluar ankthin e shkaktuar nga obsesione.

Zakonisht, njerëzit me sindromë referimi të nuhatjes në mënyrë të përsëritur bëjnë gjëra të caktuara, të tilla si distance e tepërt me të tjerët, larja e dhëmbëve shpesh etj në përgjigje të këtij preokupimi. Këta njerëz shpesh përdorin parfum ose deodorant që të përpiqen të mbulojnë erën që ata mendojnë se kanë.

Ata gjithashtu mund të mendojnë se të tjerët janë ulur larg, duke mbyllur hundët e tyre, ose duke i vënë vëmendjen e tyre në mënyrë negative për shkak të erës së perceptuar.

Trajtimi me një frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës ose clomipramine (llojet e antidepresantëve) mund të ndihmojë. Një antidepresant mund të përdoret vetëm ose me një nga këto barna.

Terapia njohëse-sjellëse e ngjashme me atë që përdoret për çrregullimin e dismorfisë së trupit mund të jetë e dobishme.