MENU
klinika

Zbuloni shkakun!

Dobësi muskulare? Muskujt nuk ju përgjigjen ashtu siç duhet?

09.07.2019 - 12:45

Sindromi Eaton-Lambert është një çrregullim autoimun që pengon komunikimin midis nervave dhe muskujve, duke shkaktuar dobësi.

Sindromi Eaton-Lambert zakonisht paraprin, shfaqet ose zhvillohet pas kancereve të caktuara, sidomos kancerit të mushkërive tek meshkujt.

Ky sindrom shkakton dobësi të muskujve (sidomos në këmbë), lodhje, gojë të thatë, qepalla të ulëta dhe dhimbje në krahë dhe kofshë.

Mjekët dyshojnë për sindromën Eaton-Lambert bazuar në simptoma, por elektromiografia është e nevojshme për diagnozën.

Trajtimi i kancerit, nëse është i pranishëm, mund të lehtësojë simptomat ashtu si kortikosteroidet dhe shkëmbimi i plazmës ndihmojnë disa njerëz.

distrofia muskulare-konica.al
distrofia muskulare-konica.al

Nervat komunikojnë me muskujt duke lëshuar një lajmëtar kimik (neurotransmetues ), i cili ndërvepron me receptorët në muskujt (në kryqëzimin neuromuskular) dhe stimulon muskujt për t’u kontraktuar. Sindromi Eaton-Lambert shkakton që antitrupat të ndërhyjnë në punën e neurotransmetuesve në vend që ti lenë ata sulmojnë receptorët që muskujt të kontraktohen.

Sindromi Eaton-Lambert zakonisht paraprin, shfaqet ose zhvillohet pas disa llojeve të kancerit. Më së shpeshti ndodh tek meshkujt me tumore në gjoks, sidomos në kancerin e mushkërive.

Ndonjëherë kanceret e caktuara shkaktojnë çrregullime të tjera që nuk janë kanceroze, siç është sindroma Eaton-Lambert. Këto çrregullime quhen sindroma paraneoplastike.

  • Simptomat

Sindroma Eaton-Lambert shkakton dobësi të muskujve që tenton të ndikojë në muskujt më të mëdhenj në krahë dhe, veçanërisht, këmbët. Në mënyrë tipike, njerëzit kanë vështirësi të ngrihen nga një karrige, duke u ngjitur shkallët dhe duke ecur. Muskujt mund të bëhen më të dobët ose të keë ngërçe pasi ato përdoren vazhdimisht. Njerëzit gjithashtu lodhen lehtë.

Goja është e thatë, qepallat veniten dhe krahët dhe kofshët e sipërme janë të dhimbshme.

  • Diagnoza

Elektromiografia;

Simptomat mund sugjerojnë sindromën Eaton-Lambert, por elektromiografia (stimulimi i muskujve, pastaj regjistrimi i aktivitetit të tyre elektrik) nevojitet për të konfirmuar diagnozën;

dhimbje muskulare
  • Trajtimi

Trajtimi i kancerit nëse është i pranishëm;

Guanidine;

Ndonjëherë kortikosteroidet dhe shkëmbimi i plazmës;

Trajtimi i kancerit, nëse është i pranishëm, ndonjëherë heq simptomat;

Guanidine, një ilaç që rrit lirimin e acetilkolinës ( neurotransmetues ), shpesh zvogëlon simptomat, por mund të pengojë prodhimin e qelizave të gjakut të palcës së eshtrave dhe të dëmtojë funksionin e mëlçisë.

Kortikosteroidet dhe shkëmbimi i plazmës (filtrimi i substancave toksike, përfshirë antitrupat anormalë, nga gjaku) ndihmojnë disa njerëz.