MENU
klinika

Historia e Rozës dhe Jonit

Dy bashkëshortë me të njëjtën sëmundje!

18.07.2019 - 14:10

Roza dhe Joni janë të martuar. Ata ktë dy anë sëmundje celiac, një gjendje imune në të cilën duhet të shmangësh glutenin për të qëndruar i shëndetshëm. Ata treguan historinë e tyre për ne.

Roza dhe Joni u takuan në 2015. Të dy ndiqnin shkollën në të njejtin qytet.

Përveç vendbanimit të tyre, rezulton se kishin një gjë tjetër të përbashkët. Ata të dy kanë sëmundje celiac.

“Është një avantazh i madh që të kesh një partner me të njëjtat kufizime diete”, tha Roza.

“Duke ditur se keni një njeri që po kalon diçka të ngjashme dhe e kupton sa serioze është, nuk do të merrni pyetje gjatë gjithë kohës si: ‘A është kjo vërtet e nevojshme? A duhet ta bësh vërtetë këtë?”

Joni thotë se cdo gjë është më e thjeshtë nëse jeton në një shtëpi krejtësisht pa gluten. Të dy thonë se kurrë nuk duhet të shqetësohen nëse do të marrin dica për të ngrënë në frigorifer pasi cdo gjë është e sigurt.

“Unë mund të jetoj një jetë krejtësisht normale brenda kufijve të shtëpisë sonë,” tha Joni.

“Problemi zbehet me kalimin e kohës dhe ju as nuk e mbani mend atë gjysmën e kohës kur jeni në shtëpi, sepse nuk është diçka për të cilën ju duhet të shqetësoheni në mënyrë aktive”.

Si shumë njerëz të tjerë me sëmundje celiac, të dy kanë gjetur përfitimet dhe frustrimet e një mënyre jetese pa gluten.

“Ndërgjegjësimi i sëmundjes celiac dhe dietat pa gluten kanë qenë si një bekim dhe një mallkim për ne”, tha Roza.

kolana e librave

Që kur u diagnostikuan, pavarësisht dietës, ka shumë ushqime që mund të hanë. Ata janë të lumtur me këtë mënyrë jetese.

“Kemi pasur edhe ekspozime shumë aksidentale,” tha Roza.

“Njerëzit provojnë diçka të re duke menduar se do të jetë në rregull, por në të vërtetë nuk është”.

Me kalimin e kohës, atyre nuk ju bën më përshtypje jeta pa gluten. Ata shpresojnë që të tjerët që përballen me të njëjtën diagnozë nuk do të jenë shumë të shqetësuar për rregullimin.

“Nuk është aq keq sa mendoni,” tha Roza.

Joni rekomandon që ata që sapo janë diagnostikuar të marrin kohë për të eksploruar mundësitë e reja ushqimore dhe të jenë të përgatitur për gjëra të tilla si mbledhjet shoqërore.

Ai thotë se ju duhet të shkoni në grup për piiknik dhe duhet të merrni me vetë ushqimin tuaj.

“Nuk është ndonjë vështirësi e madhe, sidomos në krahasim me paqen e mendjes, do të kuptoni se ushqimi juaj është i sigurt”, tha Joni.

Roza dhe Joni gëzojnë jetë të shëndetshme. Roza është infermiere dhe Joni është menaxher shitjesh.

Ballafaqimi me sëmundjen celiac është vetëm një aspekt i jetës së tyre.