MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku!

Enjtje e fytyrës, sy të fryrë, hundë të lëngshme dhe të shpërfytyruar?

19.07.2019 - 11:24

Angiofibroma e të miturit është një tumor i rrallë jo kancerogjen (beninje) që rritet në pjesën e prapme të hundës, në të njëjtën zonë ku ndodhen adenoidet.

Angiofibroma e mitur ndodh më së shpeshti në mesin e djemve adoleshentë.

Tumori përmban shumë enë të gjakut. Mund të rritet ngadalë, duke u përhapur në zonën rreth trurit dhe në orbitën e syrit.

Në mënyrë tipike, tumori shkakton një hundë të mbytur ose dhimbje koke, shpesh me hundë të lëmgshme, të cilat ndonjëherë janë shumë të rënda. Fytyra mund të rritet, ose një sy mund të fryhet. Një masë mund të dalë nga hunda, ose hunda mund të bëhet e shpërfytyruar. Nëse tumori rritet ngadalë, njerëzit mund të kenë pak simptoma.

  • Diagnoza

Tomografia e kompjuterizuar dhe imazhi i rezonancës magnetike;

Shpesh angiografi;

Mjekët dyshojnë në diagnozën e angiofibromit të mitur në bazë të simptomave.

kolana e librave

Për të konfirmuar diagnozën, mjekët bëjnë testimin e imazhit të kompjuterizuar tomografi (CT) dhe rezonancë magnetike Imaging (MRI).

Një tjetër test imazherik quhet angiografi (rrezet – x të enëve të gjakut të marra pasi është injektuar një ngjyrues në vena për ti bërë ato të dukshme ) është bërë shpesh në mënyrë që enët e gjakut të tumorit mund të bllokohen (embolizim) para operacionit, e cila redukton gjakderdhjen.

Një biopsi e pjesshme e tumorit mund të bëhet, por zakonisht shmanget, sepse mund të shkaktojë gjakderdhje të rëndë.

  • Trajtimi

Heqja kirurgjikale dhe ndonjëherë terapia e rrezatimit.

Zakonisht, tumori hiqet me kirurgji.

Herë pas here, përdoret edhe terapia e rrezatimit, veçanërisht nëse heqja e plotë e tumorit është e vështirë ose e pamundur ose nëse tumori rishfaqet.