MENU
klinika

Konflikti me Qipron

Erdogan: Nëse nevojitet, veprojmë si 45 vjet më parë

21.07.2019 - 14:13

Ushtria turke nuk do të ngurrojë kurrë të ndërmarrë të njëjtin hap si 45 vjet më parë “nëse është e nevojshme për jetën dhe sigurinë e qipriotëve turq”, tha të shtunën presidenti turk.

Vërejtjet e Erdogan erdhën në 45-vjetorin e operacionit ushtarak të Turqisë  për të mbrojtur popullsinë turke në Qipro.

“E gjithë bota është duke parë vendosmërinë tonë. Askush nuk duhet të dyshojë se ushtria heroike turke, e cila e sheh Qipron si atdheun e saj, nuk do të ngurrojë të ndërmarrë të njëjtin hap që duhej 45 vjet më parë nëse është e nevojshme për jetën dhe sigurinë e qipriotët turq “, tha Erdogan.

Erdogan kujtoi se operacioni ushtarak në vitin 1974 erdhi pasi të gjitha hapat diplomatikë u ezauruan në përputhje me ligjin ndërkombëtar. Ai theksoi se qëllimi i Turqisë ishte një zgjidhje e drejtë dhe e përhershme në ishull dhe paqe, dhe jo tensionet në Mesdheun Lindor.

Ministri i Jashtëm Mevlut Çavusoglu gjithashtu shënoi 45 vjetorin e operacionit të paqes dhe lirisë së 20 korrikut në Qipro.

“Dje, sot dhe gjithmonë, ne do të qëndrojmë pranë TRNC [Republikës Turke të Qipros Veriore],” shkroi ai në Twitter.

“Turqia do të vazhdojë të përdorë të gjitha të drejtat dhe mundësitë për të mbrojtur të drejtat dhe interesat e turqve qipriotë, për të siguruar një zgjidhje të drejtë dhe të qëndrueshme në ishull dhe për të patur paqen në rajon në përputhje me të drejtën ndërkombëtare”, tha ai .

Përveç kësaj, Kemal Kilicdaroglu, udhëheqësi kryesor i opozitës i Partisë Republikane Popullore (CHP), ndau një video në Twitter për të shënuar përvjetorin e operacionit të paqes.

Në vitin 1974, pas një grushti shteti që synonte aneksimin e Qipros nga Greqia, Ankaraja duhej të ndërhynte. Në vitin 1983 u themelua TRNC.

Dekadat që nga ajo kohë kanë parë disa përpjekje për të zgjidhur mosmarrëveshjen e Qipros, të gjitha të dështuara.