MENU

Nga Washington Post

Fatmirësisht demokracia nuk vdiq aty ku lindi…

13.07.2019 - 10:53

Demokracia filloi në Greqi; e disa thonë se pothuajse vdiq atje, gjithashtu.

Rreth një dekadë më parë,  kur bota përballej me krizën financiare, financat e Athinës u dukën të keqpërdorura keq. Ndërsa vendi u përfshi nga kaosi, Alexis Tsipras, fitoi zgjedhjet në vitin 2015, duke premtuar të sfidojë kreditorët ndërkombëtarë të Greqisë dhe të kryejë ndryshime revolucionare.

Të dielën e kaluar, votuesit grekë votuan përsëri dhe me vendosmëri votuan partinë Demokracia e Re të qendrës së djathtë të kryesuar nga Kyriakos Mitsotakis. Kjo është disi shpresëdhënëse për elasticitetin e kulturës greke, evropiane dhe demokratike.

Sot, ekonomia e Greqisë është 24 për qind më pak se në vitin 2007, por së paku ka rifilluar rritjen dhe krijimin e vendeve të punës, edhe pse modeste.

Tsipras arriti pjesën më të madhe të kursimit të tij buxhetor përmes rritjes së taksave. Sikur ai të bënte reforma strukturore për ta bërë Greqinë më efikase dhe miqësore ndaj investimeve, rritja mund të kishte qenë më e shpejtë dhe elektorati grek më i lumtur me performancën e tij.

Ndaj ai humbi përballë Mitsotakis, i cili premtoi të shkurtojë taksat, të tërheqë investimet e huaja dhe të përmirësojë burokracinë greke, mosfunksionimi i të cilave është një arsye kryesore që Greqia renditet e ardhmja e fundit midis vendeve evropiane në sondazhin e Bankës Botërore për Lehtësinë e të Bërit Biznes.

Megjithatë ka arsye për të qenë skeptik ndaj tij dhe premtimeve të tij. Sëmundjet strukturore të Greqisë mund të jenë përtej fuqisë së ndonjë reformuesi.

Mitsotakis duhet të veprojë menjëherë dhe në mënyrë të drejtpërdrejtë nëse Greqia do ti jape fund barrës së borxhit, aktualisht e barabartë me më shumë se 170 përqind të prodhimit të saj të përgjithshëm.

Nëse ai do reforma të rëndësishme, atëherë pjesa tjetër e Evropës, e udhëhequr nga Gjermania, duhet të jetë e gatshme të qetësojë kushtet e shtrënguara buxhetore që ende e kufizojnë qeverinë në Athinë, në veçanti suficiti primar buxhetor.

Premtimet e Mitsotakis për uljen e taksave dhe shpenzimet më të mëdha për infrastrukturën janë praktike, jo të shfrenuara.

Dhënia e hapësirës fiskale për t’i përmbushur ato do t’u tregonte grekëve, dhe të gjithë evropianëve, se ka një shpërblim për përmbajtjen lidhur me politikat racionale, madje edhe në rrethanat më të vështira.