MENU
klinika

Cili është shkaku?

Fëmija im ka lindur me një çarje të vogël afër kërthizës

28.07.2019 - 17:49

Hernia është një hapje e vogël në muret e barkut. Një hernie kërthizore ndodh afër ose pranë kërthizës.

Organet e barkut zgjaten përmes një vrime në muret e barkut pranë kërthizës.

Diagnoza bazohet në historinë e fëmijës dhe në ekzaminimin fizik.

Hërniet kërthizore  zakonisht mbyllen  vetë.

kerthiza e bebit-konica.al

Në një hernie kërthizore, zorra e vogël mund të zgjatet përmes hapjes kur fëmija kollitet ose shtypet gjatë lëvizjes së zorrëve. Shumë foshnje kanë një hernie të vogël kërthizore, sepse hapja për enët e gjakut të kordonit kërthizor nuk u është mbyllur  plotësisht.

Fëmijët zakonisht nuk kanë simptoma. Rrallë herë zorrët bllokohen në hapjen kërthizore. Ky bllokim  nganjëherë mbyll qarkullimin  e gjakut në zorrë (mbytje), e cila është e rrezikshme.

  • Diagnoza

Ekzaminimi i mjekut;

Mjekët bazojnë diagnozën e hernies së kërthizës në ekzaminimin fizik të fëmijës.

  • Trajtimi

Zakonisht nuk ka trajtim;

Për hernie shumë të mëdha, riparime kirurgjike;

kerthiza e bebit-konica.al

Për shkak se mbytja është shumë e rrallë, herniet e kërthizës zakonisht nuk trajtohen dhe mjekët vetëm presin që ata të mbyllen vetë. Këto mbyllje zakonisht janë afër 5 vjeç.

Nëse një hernie kërthizë shumë e madhe nuk mbyllet në kohën kur një fëmijë është 2, mjeku mund të këshillojë kirurgji.

Mjetet popullore ose objekt tjetër mbi hernie nuk punojnë dhe mund të irritojë lëkurën.