MENU
klinika

Zbuloni shkakun!

Fëmija ndihet i lodhur, ka dhimbje kockash dhe ethe?

01.07.2019 - 16:57

Osteomieliti është termi mjekësor për inflamacion në një kockë.

Zakonisht shkaktohet nga një infeksion bakterial. Shpesh ndikon në kockat e gjata të krahëve dhe këmbëve, por mund të ndodhë në çdo kockë.

  • Cilat janë shenjat dhe simptomat e osteomielitit?

Fëmijët me osteomielit shpesh ndiejnë dhimbje në kockën e infektuar.

  • Ata gjithashtu mund të:

-kenë ethe dhe të dridhura;

-ndjehen të lodhur ose të shqetësuar;

-në përgjithësi nuk ndihet mirë;

-kanë lëkurë të lënduar, të kuqe dhe të fryrë mbi kockën e infektuar;

femije-konica.al

Fëmijët shumë të vegjël mund të ndalojnë përdorimin e gjymtyrëve të infektuara dhe ta mbrojnë atë nga të prekurit.

Ata gjithashtu mund të jenë të shqetësuar ose të hanë më pak.

Adoleshentët kanë tendencë për të marrë osteomielit pas një aksidenti ose dëmtimi. Zona e dëmtuar mund të fillojë të dëmtohet përsëri pasi duket të përmirësohet.

  • Çfarë e shkakton osteomielitin?

Bakteret mund të infektojnë kockat në disa mënyra.

  • Për shembull:

Bakteret mund të udhëtojnë në kockë përmes qarkullimit të gjakut nga zonat e tjera të infektuara në trup. Kjo quhet osteomielit hematogjen. Është mënyra më e zakonshme që fëmijët të kenë infeksione kockore.

Një infeksion i drejtpërdrejtë mund të ndodhë kur bakteret hyjnë në një plagë dhe udhëtojnë në kockë (si pas një dëmtimi ose operacioni). Thyerje të hapura – thyerje në kockë me lëkurë të hapur – janë lëndimet që më shpesh zhvillojnë osteomielit.

Ndonjëherë bakteret mund të përhapen nga një infeksion i afërt. Për shembull, një infeksion i patrajtuar në lëkurë ose në një të nyje mund të përhapet në kockë.

Osteomieliti është më i zakonshëm tek fëmijët e vegjël nën moshën 5 vjeç. Por kjo mund të ndodhë në çdo moshë. Djemtë e marrin pothuajse dy herë më shumë sa vajzat.

pesha e duhur per femijen-konica.al
  • A është osteomieliti ngjitës?

Jo, infeksionet e kockave nuk janë ngjitëse. Por mikrobet që shkaktojnë osteomielit nganjëherë mund të kalojnë nga një person në tjetrin.

  • Si diagnostikohet osteomieliti?

Nëse fëmija ka dhimbje kockore dhe ethe, vizitoni menjëherë mjekun. Osteomieliti mund të përkeqësohet brenda disa orësh ose ditësh dhe bëhet shumë më e vështirë për t’u trajtuar.

Mjeku do të kryejë një provim fizik dhe do të bëjë pyetje rreth lëndimeve të kohëve të fundit në zonën e dhimbshme. Testet e gjakut mund të kontrollojnë numrin e qelizave të bardha të gjakut (një shenjë infeksioni) dhe shenja të tjera të inflamacionit ose infeksionit të mundshëm. Një rreze X mund të urdhërohet edhe pse rrezet X nuk tregojnë gjithmonë shenja të infeksionit në një kockë në fazat e hershme.

Mjeku mund të sugjerojë një skanim të kockave për të marrë një vështrim më të detajuar në kockë. Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu një MRI, i cili jep imazhe shumë më të detajuara se rrezet X. MRI jo vetëm që mund të diagnostikojë osteomielitin , por mund të ndihmojë në përcaktimin se sa kohë ka kocka që është infektuar.

Mjeku mund të bëjë një gjilpëre për të marrë një mostër nga kocka. Kjo i lejon të zbulojë se cilat baktere kanë shkaktuar infeksionin. Ajo gjithashtu mund të ndihmojë mjekun të vendosë se cili antibiotik do të trajtonte më mirë infeksionin.

  • Si është trajtuar osteomieliti?

Trajtimi i osteomielitit varet nga:

-mosha dhe shëndeti i përgjithshëm i fëmijës;

-sa i rëndë është infeksioni;

-nëse infeksioni është akut (i fundit) ose kronik (ka vazhduar për një kohë më të gjatë);

ndihme mjekesore per femijen tuaj-konica.al

Trajtimi përfshin antibiotikë për infeksionin dhe ilaçet për lehtësimin e dhimbjeve.

Shumica e fëmijëve me osteomieliti kanë një qëndrim të shkurtër në spital për të marrë serume IV (të dhënë në venë) antibiotikë për të luftuar infeksionin. Ata mund të shkojnë në shtëpi kur ndihen më mirë, por mund të kenë nevojë të vazhdojnë IV ose antibiotikët oralë për disa javë të tjera.

Ndonjëherë kirurgjia është e nevojshme për të pastruar një kockë të infektuar. Nëse një zgavër ose vrimë zhvillohet në kockë dhe është e mbushur me qelb (një koleksion i baktereve dhe qelizave të bardha të gjakut), një mjek do të bëjë një debridement. Në këtë procedurë, mjeku pastron plagën, heq indin e vdekur dhe nxjerr qelizën nga kocka në mënyrë që të mund të shërohet.

  • Sa kohë zgjat osteomieliti?

Shumica e fëmijëve me osteomielit ndjehen më mirë brenda pak ditësh nga fillimi i trajtimit.

Antibiotikët IV shpesh ndërrohen në formë me gojë nga 5 deri në 10 ditë.

Fëmijët zakonisht marrin antibiotikë për të paktën një muaj dhe nganjëherë varen nga simptomat dhe rezultatet e testimit të gjakut.