MENU
klinika

Nga New York Times

Hong-Kong, tanimë një vend i përçarë nga protestat

07.07.2019 - 13:33

Kur qindra mijëra marshuan nëpër rrugët e Hong Kongut në javët e fundit, u duk si një sfidë serioze ndaj qeverisë kineze.

Por kur disa prej tyre sulmuan Këshillin Legjislativ, ata vunë në rrezik lëvizjen e tyre të brishtë.

Protestat, nga banorët e të gjitha moshave dhe sferave të jetës, ishin një thirrje e fuqishme dhe frymëzuese.

Për kreun e ashpër të Kinës, Xi Jinping, reagimi ishte një refuzim poshtërues. Megjithatë, për aq kohë sa protestat ishin të mëdha, por paqësore, gjithçka dukej mirë.

Një grup i vogël i protestuesve të maskuar i dhanë fund një marshimi paqësor, sulmuan Këshillin legjislativ, thyen xhama, shkatërruan portretet zyrtare, etj.

Kur ata sulmuan, Lam kishte pezulluar vetëm shqyrtimin e ligjit të diskutueshëm të ekstradimit, dhe protestuesit e zemëruar kujtuan të ashtuquajturën Lëvizjen Umbrella. Mes mesazheve të shkruara në ndërtesën në Këshillin Legjislativ shkruhej: “Protestat paqësore janë të kota”.

Megjithatë, ato duhet të konsiderohen si një përgjigje më e mirë. Demonstratat masive në rrugët e ngushta të Hong Kongut, si Lëvizja Umbrella para tyre, kishin konfrontuar komunistët e Kinës, dhe popullin e Kinës, dhe japin një mesazh të fuqishëm.

Për më tepër, Lam publikisht kërkoi falje dhe më në fund për të vendosur ligjin e ekstradimit.

Këshilli legjislativ i shpartalluar i dha autoriteteve një justifikim për të goditur të gjithë kundërshtarët e tyre. Qeveria e Kinës asimiloi vandalizmin si “krejtësisht të padurueshëm” dhe kërkoi kundërmasa të forta nga autoritetet e Hong Kongut.

Protestuesit, nga ana e tyre, provokuan një goditje, dhe humbën mbështetjen e shumicës së demonstruesve të Hong Kongut. Të dy palët duhet të marrin parasysh se ku dhuna është rruga më e mirë. Në raste të rralla është e tillë.