MENU
klinika

The Guardian

Katastrofa që e pret Britaninë me Johnson në krye

28.07.2019 - 17:28

Premtimi i Boris Johnson për votuesit në fjalimin e tij të parë si kryeministër ishte se ai do të largojë Britaninë nga BE më 31 tetor.

që do të ndodhë do të formësojë Britaninë për të paktën një brez që do të vijë: shëndetin e ekonomisë sonë, integritetin e bashkimit; marrëdhëniet tona me aleatët tanë; vendin e shtetit tonë në botë.

Britania nuk ka qenë kurrë më në nevojë për një udhëheqës të aftë për të shëruar një komb të ndarë. Megjithëse Johnson ka premtuar të jetë kryeministër për të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, protestat e zemëruara që e pritën atë në Downing Street simbolizojnë se ai është një figurë e diskutueshme dhe e përçarë.

Ai do të jetë kryeministër i pakicës së votuesve që thonë se mbështesin një Brexit pa marrëveshje dhe pjesa tjetër prej nesh do të denohet.

Pra, ka çdo mundësi që Britania do të përballet me një zgjedhje së shpejti.

Asnjë marrëveshje nuk do ta godas ekonominë

Johnson e ka vendosur Britaninë në një kurs përplasjeje me Europën. BE nuk mund të heqë backstop nga marrëveshja e tërheqjes nëse nuk ekziston një zgjidhje tjetër kufitare irlandeze.

Pra, duket sikur Britania po shkon drejt Brexit pa marrëveshje, e kjo do të ketë pasoja të rënda ekonomike.

Donald Trump mund të ketë qenë i zymtë në lidhje me mundësinë e një marrëveshjeje tregtare të SHBA-Mbretërisë së Bashkuar, por dallimet e mëdha në fuqinë ekonomike e vendosin Britaninë në një pozicion relativisht të dobët.

Prosperiteti ynë i ardhshëm tani është në një grupi ideologësh që nuk e përfaqësojnë Britaninë, por megjithatë drejtojnë vendin.

Strategjia e Johnson-it është e qartë për të udhëhequr Britaninë në një Brexit katastrofik. Ka nga ata që ende kanë fuqinë për ta ndaluar atë. Çështja është, a do ta ndalojnë?

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kryeministri i mundshëm britanik

Boris Johnson, lidhje me ish-aleatin e Trumpit?