MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku!

Keni lëkurë të butë dhe gunga të kuqe të brendshme?

21.07.2019 - 15:00

Panikuliti është inflamacion i shtresës së yndyrës nën lëkurë.

Panikulit ka shumë shkaqe.

Simptomat tipike përfshijnë lëkurë të butë, gunga të kuqe nën lëkurë.

Diagnoza bazohet në simptomat e personit dhe shpesh një biopsi.

Nuk ka trajtim specifik, por mjekët mund të japin ilaçe për të lehtësuar simptomat.

Ka shumë shkaqe të panikulitit.

Infeksionet janë shkaqet më të zakonshme.

Shkaqe të tjera përfshijnë temperatura të ftohta, lëndime, çrregullime të pankreasit dhe mangësi alfa1-antitripsinë. Disa forma, të tilla si një formë e përhapur e njohur si sëmundja Weber-Christian, nuk kanë shkak të njohur.

Simptomat

Panikuliteti karakterizohet me gungë të butë të lëkurës (nodula) që dalin thellë në shtresën e yndyrës nën lëkurë (nën lëkurë). Ata kanë tendencë të jenë të mëdha, duke shkuar në disa centimetra në diametër. Gungat janë më të zakonshme në këmbë dhe në krahë dhe ndodhin më rrallë në të pasme, trup dhe fytyrë.

Njerëzit mund të kenë simptoma të inflamacionit të përgjithshëm në trup, të tilla si ethe, dhimbje të nyjeve dhe të muskujve, dhe ndjenja e sëmurë.

Në sëmundjen Weber-Christian, inflamacion në tërë trupin mund të shkaktojë mosfunksionim të organeve, duke përfshirë problemet me mëlçinë, pankreasin dhe palcën e eshtrave, të cilat mund të jenë fatale.

kolana e librave

  • Diagnoza

Një vlerësim i mjekut;

Shpesh biopsi e lëkurës;

Mjekët bazojnë diagnozën në rezultatet e një ekzaminimi fizik.

Diagnoza e panikulitit nganjëherë konfirmohet kur mjekët heqin një pjesë të vogël nga gunga dhe pastaj e analizojnë atë me një mikroskop (biopsi).

Trajtimi

Ilaçe anti-inflamatore;

Imunosupresantët;

Nuk ka trajtim specifik për panikulit.

Mjekët mund të japin ilaçe anti-inflamatore josteroidale për të lehtësuar dhimbjen dhe inflamacionin.

Ilace të tjera që mund të ndihmojnë disi përfshijnë dapson ose talidomidin.

Kortikosteroidet dhe medikamentet e tjera që shtypin sistemin imunitar (imunosupresivues) ose kimioterapia mund t’u jepen njerëzve simptomat e të cilëve po përkeqësohen.

Gjithashtu trajtohen kushtet e asociuara.