MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku!

Keni skuqje të syve, humbje të dëgjimit, keni marramendje?

18.07.2019 - 15:41

Sindroma Kogan është një sëmundje e rrallë autoimune e syrit që mund të ndikojë në kornea.

Dhimbja e syrit, vizioni i zvogëluar, ndjeshmëria në rritje ndaj dritës së ndritshme dhe skuqja e syrit janë simptoma të zakonshme.

Diagnoza është nga vlerësimi i mjekut dhe analizat e gjakut për të përjashtuar sëmundjet e tjera.

Trajtimi është bërë me pika të syrit kortikosteroide dhe pilulat kortikosteroide.

Sindroma Kogan është një sëmundje autoimune që shkakton inflamimin e syve, veshëve dhe nganjëherë enëve të gjakut (vaskulitit).

Një çrregullim autoimunitar është një mosfunksionim i sistemit imunitar të trupit që shkakton trupin për të sulmuar indet e veta. Kur Sindroma Kogan ndikon në enët e gjakut, mund të shkaktojë një problem kërcënues për jetën që quhet aortitis.

Sindromi Kogan mund të ndikojë në pjesë të ndryshme të syrit duke përfshirë kornean. Kornea është shtresa e qartë para bebes së syrit (irisit).

Ajo mbron irisin dhe Lenten dhe ndihmon në fokusimin e dritës në retinë. Ajo përbëhet nga qeliza, proteina dhe lëngje. Kornea duket e brishtë, por është pothuajse aq e ashpër sa një thua. Megjithatë, është shumë e ndjeshme ndaj prekjes.

  • Simptomat

Njerëzit mund të zhvillojnë dhimbje të syve, ulje të vizionit, ndjeshmëri në rritje ndaj dritës së fortë dhe skuqje të syrit. Nëse veshët janë prekur, njerëzit mund të zhvillojnë humbje të dëgjimit, ju duket sikur ju kumbojnë veshët dhe kanë marramendje. Nëse enët e gjakut preken, njerëzit mund të kenë murmurime dhe kruajtje të zemrës (dhimbje në gjymtyrë gjatë aktivitetit fizik).

kolana e librave

  • Diagnoza

Një ekzaminim sy.

Diagnoza e sindromës Kogan dyshohet kur një person ka simptoma të inflamacionit korneal pa ndonjë shkak të njohur.

Një llambë, një instrument që i mundëson një mjeku të ekzaminojë syrin nën zmadhim të lartë, përdoret zakonisht për të shqyrtuar kornean.

Testet e gjakut për sifilis, sëmundjen Lyme dhe virusin Epstein-Barr bëhen për të përjashtuar këto sëmundje, të cilat mund të kenë simptoma të ngjashme me ato të sindromës Kogan.

  • Trajtimi

Pikat e syrit të ilaceve kortikosteroide.

Ndonjëherë kortikosteroidet jepen nga goja.

Një ilaç me pika kortikosteroid jepet për të ulur inflamacionin në korne. Nëse nuk ka përmirësim, nëse inflamacioni është shumë i thellë, nëse veshi preket, ose nëse zbulohet inflamacioni i enëve të gjakut (vaskuliti ose aortiti), kortikosteroidet jepen nga goja.

Ndonjëherë njerëzit trajtohen me ilaçe të tjera si ciklofosfamid, metotreksat, ciklosporin ose infliksimab.