MENU
klinika

Antidepresantë

Kujdes! Disa ilaçe mund të shkaktojnë takikardi

20.07.2019 - 14:16

“Torsades de pointes”, takikardi ventrikulare është një lloj i veçantë i takikardisë ventrikulare që ndodh tek njerëzit që kanë një çrregullim të veçantë të aktivitetit elektrik të zemrës, i quajtur sindromi i gjatë i QT.

  • Shkaqet

Disa njerëz lindin me sindromë të gjatë të QT. Në njerëzit e tjerë, çrregullimi shkaktohet nga nivele të ulëta të kaliumit, një ritëm shumë të ngadaltë të zemrës ose një ilaç.

Shpesh, barnat antiaritmike shkaktojnë sindromë të gjatë të QT, por disa antidepresantë dhe disa ilaçe antivirale dhe antifungale ( anti kërpudhore) gjithashtu mund ta shkaktojnë atë.

Njerëzit me sindromë të gjatë të QT mund të zhvillojnë takikardi ventrikulare , dhe nganjëherë fibrilim ventrikulare . Ndonjëherë, stërvitja sjell simptoma.

ilace-konica.al
  • A e dini se…

Termi “QT i gjatë” i referohet një modeli anormal të aktivitetit elektrik që shihet në një elektrokardiogram (EKG).

  • Simptomat

Njerëzit me sindromë të gjatë të QT mund të kenë palpitacion (crregullim të rrahjeve të zemrës) nëse zhvillohet takikardia ventrikulare. Ata gjithashtu mund të ndihen shumë të lehta ose të zbehta. Fibrilacioni ventrikular shkakton arrestin e zemrës dhe kolapsin e papritur.

  • Diagnoza

Electrokardiografi;

Elektrocardiografia (ECG) përdoret për të zbuluar sindromën e gjatë të QT.

kolana e librave

Për shkak se disa forma të sindromës së gjatë të QT janë të trashëguara, njerëzit që kanë një histori familjare të çrregullimit ose që kanë të afërm të cilët kanë vdekur papritur për shkak të një problemi të zemrës mund të testohen për një sindrom të gjatë të QT.

  • Trajtimi

Konvertimi i rrahjeve të zemrës në ritëm normal duke aplikuar një goditje elektrike (defibrilim).

Parandalimi i episodeve të mëtejshme.

Defibrilimi është i nevojshëm nëse zhvillohet fibrilacioni ventrikular. Ndonjëherë mjekët gjithashtu japin sulfat magnezi.

Nëse një ilac është shkaku i crregullimit, ai ndërpritet menjëherë.

Njerëzit mund të kenë nevojë të kufizojnë aktivitetin e tyre fizik për të parandaluar përsëritjen.

Ata gjithashtu mund të kenë nevojë të marrin beta-bllokuesi ose të kenë një stimulues artificial ose defibrilator kardiovaskular të implantuar.