MENU
klinika

Kujdes!

Infeksion lëkure, përhapet me anë të frymëmarrjes

12.07.2019 - 20:21

Eritema infective është një infeksion ngjitës viral që shkakton një skuqje ose gunga të të lëkurës.

Eritema infective shkaktohet nga një virus.

Simptomat përfshijnë një ethe të butë, skuqje në fytyrë,një skuqje të mprehtë në krahët, këmbët dhe trup.

Diagnoza bazohet në skuqjen karakteristike.

Trajtimi synon lehtësimin e simptomave.

Eritema infektive, shpesh e referuar si sëmundje e pestë, është shkaktuar nga parvovirusi B19 i njeriut dhe ndodh më shpesh gjatë muajve të pranverës, shpesh në shpërthime të kufizuara mes fëmijëve, veçanërisht fëmijëve të moshës shkollore.

Infeksioni përhapet kryesisht nga frymëmarrja me pikat e vogla të pështymës nga një person i infektuar, kështu që infeksioni tenton të përhapet brenda një familjeje.

Infeksioni gjithashtu mund të transmetohet nga nëna tek fetusi gjatë shtatzënisë, rrallë duke rezultuar në lindje të parakohëshme ose anemi të rënda, lëngje të tepërt dhe ënjtje (edemë) në fetus (hydrops fetalis).

  • Simptomat

Simptomat e infektimit Eritema fillojnë rreth 4 deri 14 ditë pas infektimit, por shumë fëmijë nuk kanë asnjë simptomë.

Megjithatë, disa kanë një ethe të ulët dhe ndjehen të sëmurë, kanë një dhimbje koke dhe rrjedhje hundësh për disa ditë. Disa ditë më vonë, fëmijët zhvillojnë faqet e kuqe që shpesh duken sikur janë goditur me shuplaka, si dhe një skuqje të lëkurës, sidomos në krahët, këmbët.

Skuqja mund të shkaktojë kruarje dhe të krijojë njolla të kuqe dhe të zeza, sidomos në zonat e krahëve të pa mbuluara me veshje, për shkak se skuqja mund të përkeqësohet nga ekspozimi ndaj rrezeve të diellit.

Skuqja dhe sëmundja përgjithësisht zgjasin 5 deri në 10 ditë. Gjatë disa javëve të ardhshme, skuqja mund të rishfaqet përkohësisht në përgjigje të dritës së diellit, ushtrimit, nxehtësisë, etheve ose stresit emocional. Tek adoleshentët, dhimbja e butë e nyjeve dhe ënjtja mund të qëndrojnë ose të vijnë dhe të shkojnë për javë deri në muaj.

Eritema infective gjithashtu mund të shfaqet në një mënyrë të ndryshme, sidomos tek fëmijët me sëmundje të qelizave të derrit ose çrregullime të tjera të qelizave të kuqe të gjakut ose tek fëmijët me sëmundje që pengojnë aftësinë e sistemit imunitar për të luftuar infeksionin (siç është sindromi i fituar i mungesës së imunitetit [SIDA] Infeksioni i virusit të imunitetit të njeriut (HIV) tek fëmijët). Në këto fëmijë, parvovirusi B19 mund të ndikojë në palcën e eshtrave dhe të shkaktojë anemi të rëndë.

infeksion-femije-konica.al
  • Diagnoza

Një vlerësim i mjekut;

Mjeku e bazon diagnozën e eritemës infective në pamjen karakteristike të skuqjes. Testet e gjakut mund të ndihmojnë në identifikimin e virusit, por këto janë bërë rrallë përveç tek fëmijët që kanë një çrregullim të njohur gjaku ose një sistem imunitar të dëmtuar.

  • Trajtimi

Ndihma e simptomave

Trajtimi i Eritemës infective ka për qëllim lehtësimin e simptomave.

Fëmijëve mund t’u jepet ilaçe anti-inflamatore nonsteroidal për të lehtësuar ethet, dhimbje koke, dhe dhimbje të nyjeve dhe ilace të tjera për të lehtësuar kruarje nëse është e rëndë.