MENU
klinika

Ekspozimi ndaj të ftohtit

Pse gishtat mpihen, dridhen, zbehen ose bëhen të kaltër!

10.07.2019 - 11:46

Sindromi Raynaud, një sëmundje funksionale periferike e arteries, është një gjendje në të cilën arteriet e vogla (arteriole), zakonisht në gishta ose shputat e këmbëve, ngushtohen më fort se normalisht, në përgjigje të ekspozimit ndaj të ftohtit.

Shtrëngimi i arterieve të vogla shkakton gishtërinjtë që të bëhen të zbehtë ose kaltërosh, të mpirë dhe të dridhen .

Mjekët shpesh mund të bëjnë një diagnozë në bazë të simptomave të personit.

Mbajtja ngrohtë, shmangia e pirjes së duhanit dhe nganjëherë marrja e ilaceve mund të ndihmojë.

  • Sindromi Raynaud mund të jetë:

Primar, që do të thotë asnjë shkak nuk është i dukshëm (i quajtur edhe sëmundja Raynaud);

Sekondar, që do të thotë një shkak mund të identifikohet (i quajtur edhe fenomen Raynaud);

  • Sindromi primar Raynaud

Sindroma primare Raynaud është shumë më e zakonshme se sindroma sekondare Raynaud. Midis 60% dhe 90% të rasteve të sindromës primare Raynaud ndodhin tek gratë e moshës 15 deri në 40 vjeç.

Çdo gjë që stimulon ndarjen e sistemit nervor autonom, veçanërisht ekspozimi ndaj ndjesive të ftohta, por edhe të forta, mund të shkaktojë që arteriet të ngushtohen dhe kështu të shkaktojnë sindromën primare Raynaud.

Sindromi Raynaud i mesëm ( sekondar)

  • Sindromi Raynaud i mesëm mund të shkaktohet nga:

Skleroza sistemike;

Artriti reumatoid;

Arterioskleroza;

Mungesa e gjëndrës tiroide (hipotiroidizëm);

Reagimet ndaj barnave të caktuara, të tilla si beta-blockers, clonidine, dhe barna antimigraine ergotamine dhe methysergide

Përdorimi i barnave të tilla, të cilat ngushtojnë enët e gjakut, gjithashtu mund të përkeqësojnë sindromën Raynaud. Disa njerëz me sindromin Raynaud gjithashtu kanë çrregullime të tjera që ndodhin kur arteriet janë të prirura për tu ngushtuar. Këto çrregullime përfshijnë migrenë, anginë (dhimbje gjoksi që ndodh gjatë pushimit), dhe presion të lartë të gjakut në mushkëri (hipertension pulmonar). Shoqata e sindromës Raynaud me këto çrregullime sugjeron që shkaku i shtrëngimit arterial mund të jetë i njëjtë në të gjitha këto.

  • Simptomat

Shtrëngimi i arterieve të vogla në gishta dhe shputë fillon shpejt, më së shpeshti shkaktohet nga ekspozimi ndaj të ftohtit. Mund të zgjasë minuta ose orë. Gishtat dhe këmbët bëhen të zbehta ose kaltërosh (cianozë), zakonisht në arna. Mund të ndikohet vetëm një gisht ose pjesë e dorës ose këmbës. Gishtat zakonisht nuk dhëmin , por ka mpirje, ndjesi shpimi, ndjesi gjilpëre të cilat janë të zakonshme. Ndërsa episodi përfundon, zonat e prekura mund të jenë më të kuqe se zakonisht ose kaltëroshe.

Nëse episodet e sindromës Raynaud përsëriten dhe zgjasin (sidomos tek njerëzit me sklerozë sistemike), lëkura e gishtërinjve ose këmbëve mund të bëhet e qetë, e shkëlqyeshme dhe e ngushtë. Plagë të vogla të dhimbshme mund të shfaqen në majat e gishtërinjve ose këmbëve.

  • Diagnoza

Vlerësimi i simptomave;

Ndonjëherë ultrasonografi Doppler;

Zakonisht, mjekët dyshojnë për sindromën Raynaud në bazë të simptomave dhe rezultateve të ekzaminimit fizik. Shpesh, nuk nevojiten procedura për të bërë diagnozën. Nëse mjekët dyshojnë se një arterie është bllokuar, ultrasonografia Doppler mund të bëhet përpara dhe pasi i ekspozohet të ftohtit. Mjekët gjithashtu mund të urdhërojnë teste të gjakut për të kontrolluar kushtet që mund të shkaktojnë sindromën Raynaud.

  • Trajtimi

Shmangia e të ftohtit dhe stresit;

Ndalimi i duhanit;

Ilaçet;

Njerëzit mund të kontrollojnë sindromën e butë të Raynaud duke mbrojtur kokën, trupin , krahët dhe këmbët nga të ftohtit. Për ata që përjetojnë simptoma kur ata ngazëllehen, qetësuesit e butë mund të ndihmojnë. Njerëzit që kanë këtë çrregullim duhet të ndalojnë pirjen e duhanit sepse nikotina ngushton enët e gjakut.

Sindroma primare Raynaud zakonisht trajtohet me një bllokues të kanalit të kalciumit, siç është nifedipina ose amlodipina. Prazosin gjithashtu mund të jetë efektiv.

Për njerëzit me sindromë të mesëm Raynaud, mjekët e trajtojnë këtë çrregullim duke e shkaktuar atë.

Simpatekektomi, një procedurë në të cilën disa nerva simpatik mund të bllokohen përkohësisht (nëpërmjet injektimit të një ilaçi të tillë si lidocaine) ose edhe të prerë, mund të përdoren për të lehtësuar simptomat e sindromës Raynaud nëse çrregullimi bëhet paaftësi progresive dhe trajtimet e tjera nuk funksionojnë. Sidoqoftë, edhe kur kjo procedurë është efektive, lehtësimi mund të zgjasë vetëm 1 deri në 2 vjet.

Kjo procedurë zakonisht është më efektive për njerëzit me sindromë Raynaud primar sesa për ata me sindromë të mesëm Raynaud.