MENU
klinika

Pushteti në rritje i zv.presidentit

Mike Pence, njeriu që ndikon më shumë tek Trump?

30.07.2019 - 15:15

Në një administratë të mbizotëruar nga personaliteti polarizues i Donald Trump, Mike Pence është bërë një ndikim kryesor, duke u mbështetur në trashëgiminë e tre pararendësve që e bënë nën-presidencën shumë të rëndësishëm.

Në javët e kaluara Pence ka luajtur një rol të spikatur në disa iniciativa të Trump, përfshirë vizitat në kufirin jugor amerikan për t’u përqëndruar në politikën e imigracionit dhe udhëtimet e tij aktuale në të gjithë vendin për të promovuar USMCA, marrëveshjen e tregtisë.

Pence ka bërë edhe disa udhëtime kryesore ndërkombëtare. Në shumicën e rasteve,ka siguruar aleatët dhe ka shpërndarë retorikën e ngadaltë të Trump.

Pence nuk (ende të paktën) gëzon ndikimin e mbajtësve më të fuqishëm të zyrës së tij. Dick Cheney, për shembull ishte një zë mbizotërues në shumë prej vendimeve të mëdha të George W. Bush, përfshirë pushtimin e Irakut të udhëhequr nga SH.B.A., dhe vlerësohet gjerësisht si nënkryetari më me ndikim.

Sidoqoftë, përgjegjësia Pence tashmë i përshtatet një modeli ku tre detyrat e fundit të punës së tij – Joe Biden, Cheney dhe Al Gore – të gjithë gëzuan ndikim të konsiderueshëm në krahasim me disa paraardhës. Gore, për shembull, ishte një ndikim kryesor në administratën e Klintonit, nga ndryshimi i klimës dhe politika mjedisore e deri te promovimi i disiplinës fiskale.

Në politikën ekonomike ndërkombëtare, Pence ka qetësuar tensionet e nxitura nga gjuha aspak e kujdesshme e Trump. Duke udhëhequr një Dialog Ekonomik të ri SHBA-Japoni ai kontribuoi në lidhje më të forta SHBA-Japoni pasi Tokio fillimisht u trondit nga tërheqja e papritur e SHBA nga Partneriteti Trans-Paqësor.

Trump ka treguar se Pence “100 përqind” do të jetë bashkëpunëtori i tij i vitit 2020, dhe duket se me shumë mundësi ndikimi i tij në administrate vetëm do të rritet.

Pushteti i Pence mund të rritet vetëm në një mandat të dytë, veçanërisht nëse Trump humbet interesin për punën. Për më tepër, ekziston një shans domethënës që Pence përfundimisht mund të marrë vendin e parë të punës vetë.