MENU
klinika

New York Times

Në mendjen e Trump, SHBA është ende në 1989

30.07.2019 - 14:51

Le t’i themi gjërat e dukshme. Po, Donald Trump është një racist i ndyrë.

Ajo që nuk kam parë të theksohet shumë, megjithatë, është se racizmi i Trump mbështetet në një vizion të Amerikës që është i shumë dekadave më parë.

Në mendjen e tij është akoma  viti 1989.

Dhe kjo nuk është një rastësi: Mënyrat se si Amerika ka ndryshuar gjatë tre dekadave të fundit, janë krejtësisht në kundërshtim me racizmin e stilit Trump.

Pse 1989? Ai ishte viti që ai kërkoi të rivendoste dënimin me vdekje në përgjigje të çështjes së Central Park Five, kur adoleshentë të zezë dhe latinë u dënuan për dhunimin e një vrapuesi të bardhë në Central Park. Ata ishin, në të vërtetë, të pafajshëm.

Në atë kohë Amerika vuante nga një valë krimi.  Por Trump nuk duket se është i vetëdijshëm se kohërat kanë ndryshuar.

Krimi i dhunshëm ka rënë në mënyrë drastike që nga fillimi i viteve 1990, veçanërisht në qytetet e mëdha. Nga ana tjetër, gjendja sociale e Amerikës rurale, Amerika e bardhë rurale, është përkeqësuar.

Ajo që më thotë kjo është se racistët, dhe madje edhe ata që pretenduan se ekzistonte ndonjë problem i veçantë me kulturën e zezë, e kishin gabim dhe sociologu William Julius Wilson kishte të drejtë.

Ajo që argumentoi Wilson ishte se mosfunksionimi social ishte një efekt, jo një shkak. Si mund të provojMë hipotezën e Wilson? Epo, ju mund të shkatërroni mundësitë e punës për një numër të bardhëve dhe të shihni nëse ata pësojnë një rënie të prirjes për të punuar, ndalojnë së formuari familje të qëndrueshme etj. Dhe, pa dyshim, kjo është pikërisht ajo që u ka ndodhur pjesëve të Amerikës jo-metropolitane të bllokuar në mënyrë efektive nga një ekonomi në ndryshim.

Ajo që tregon ai është se pavarësisht ngjyrës së lëkurës së tyre, jepuni njerëzve mundësi të arsyeshme për përparim ekonomik dhe personal, dhe ata do të lulëzojnë; privojini ata nga ato mundësi, dhe ata nuk do ta bëjnë.

E cila na rikthen përsëri te Trump dhe sulmin e tij ndaj Përfaqësueses Elijah Cummings, të cilën ai e akuzoi se përfaqësonte një rreth që është një “rrëmujë” ku “asnjë qenie njerëzore nuk do të dëshironte të jetonte.” Në fakt, një pjesë e rrethit është mjaft e pasur dhe e arsimuar , dhe në çdo rast, Trump është duke pohuar se disa amerikanë nuk meritojnë përfaqësim politik.

Por ironi e vërtetë është se nëse pyesni se cilat rrethe kongresesh janë me të vërtetë “rrëmujë” në kuptimin e vuajtjes nga probleme të rënda sociale, shumë e mbështetën fuqimisht Trump në vitin 2016.

Dhe Trump, natyrisht, nuk po bën asgjë për t’i ndihmuar ata rrethe. Gjithçka që ai ka për të ofruar është urrejtja.

Paul Krugman ka qenë një kolumnist i Opinion që nga viti 2000 dhe është gjithashtu një Profesor i në Universitetin e Qytetit në New York.