MENU
klinika

Editorial i Washington Post

Nga çfarë ka frikë Putin?

23.07.2019 - 14:37

Një test i rëndësishëm i shoqërisë civile në Rusi është duke u zhvilluar në rrugët e Moskës.

Ai sugjeron që pavarësisht nga sundimi autoritar i Presidentit Vladimir Putin gjatë gati dy dekadave, ende ka një numër të konsiderueshëm njerëzish në kryeqytetin e Rusisë që nuk kanë frikë të flasin.

Ai tregon edhe se Putin e di këtë  dhe ia ka frikën.

Në shtator, qyteti i Moskës do të mbajë zgjedhje për Dumën e saj 45-anëtarëshe, ose këshillin e qytetit. Shumë nga ata që kërkojnë vende janë nga struktura ekzistuese e pushtetit, e dominuar nga Putin dhe partia e tij shumë e pëlqyer e Rusisë së Bashkuar.

Për kandidatët e pavarur, rregullat kërkojnë që ata të mbledhin rreth 5,000 nënshkrime brenda një periudhe tre javore për të marrë votën.

Pa dyshim, duke vepruar në urdhrat e Kremlinit, komisioni zgjedhor i Moskës shënoi si të pavlefshëm mijëra nënshkrime të paraqitura nga të pavarur, veçanërisht ata që kanë popullaritetin e vërtetë në rrethet e tyre, siç është aktivisti Ilya Yashin. Rreth 30 kandidatë u ndaluan të konkurrojnë.

Yashin tha se 15,000 nënshkrimet e paraqitura prej tij dhe dy kandidatëve të tjerë janë analizuar në vetëm shtatë orë dhe 20 minuta, gjë që tregon që çdo nënshkrime është kontrolluar në më pak se dy sekonda.

Kryetari i komisionit zgjedhor pretendoi se nënshkrimet ishin ato të të vdekurve, por pastaj disa nga nënshkruesit filluan të tregonin në mediat sociale se ata ishin, në fakt, të gjallë.

Pse e bëri Putin këtë? Nga çfarë ka frikë?

Nëse zgjidheshin, të pavarurit do të fitonin legjitimitet në një trup të madh politik në Rusi dhe ata do të kishin të drejta për të vënë në dyshim politikën e qytetit dhe për të kërkuar dokumente.

Putin u trondit nga demonstratat e mëdha kundër tij në 2011 dhe 2012 për mashtrimin në zgjedhjet parlamentare dhekryeministrin Dimitri Medvedev.

Ai mund të kishte menduar se mund t’i dërgonte kandidatët e pavarur në harresë.

E kishte gabim. Në fillim pati disa tubime modeste, dhe pastaj rreth 22.500 njerëz dolën për të demonstruar. Ky ishte një nga tubimet më të mëdha në vitet e fundit në Moskë. Disa nga protestuesit i drejtoheshin drejtpërdrejt Putin, me tabela që lexonin “Putin gënjen” dhe “Mjaft na genjeve”.

Ajo që kuptohet është se  Putin, gjatë krijimit dhe ruajtjes së një sistemi autoritar që ka bllokuar shumë metoda për mospajtimin dhe konkurrencën politike, nuk ka arritur të shuajë tërësisht zërin e popullit, sidomos kur janë të zemëruar. Le të shpresojmë që ata të dëgjohen.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarat e Sekretarit amerikan të mbrojtjes

“Rusia nuk mund ta zëvendësojë kurrë SHBA-në”