MENU
klinika

Hipokalcemia dhe hiperkalcemia

Niveli i kalciumit në gjak dhe ndikimi i gjendrës tiroide

21.07.2019 - 14:56

Kalciumi është një nga elektrolitet e trupit, të cilat janë minerale që mbartin një ngarkesë elektrike kur shpërndahen në lëngjet e trupit të tilla si gjaku, por shumica e kalciumit të trupit nuk është i ngarkuar elektikisht.

Rreth 99% e kalciumit të trupit ruhet në eshtra, por qelizat (sidomos qelizat e muskujve) dhe gjaku gjithashtu përmbajnë kalcium.

  • Kalciumi është thelbësor në:

Formimin e kockave dhe dhëmbëve;

Tkurrja e muskujve;

Funksionimi normal i shumë enzimeve;

Koagulimin e gjakut;

Ritmi normal i zemrës;

Trupi saktësisht kontrollon sasinë e kalciumit në qeliza dhe gjak. Trupi lëviz kalciumin nga kockat në gjak sipas nevojës për të mbajtur një nivel të qëndrueshëm të kalciumit në gjak.

Nëse njerëzit nuk konsumojnë mjaft kalcium, shumë kalcium mobilizohet nga eshtrat, duke i dobësuar ato.

Osteoporoza mund të rezultojë si pasojë . Për të mbajtur një nivel normal të kalciumit në gjak pa dobësuar eshtrat, njerëzit duhet të konsumojnë të paktën 1.000 deri 1.500 miligram kalciumi në ditë.

Niveli i kalciumit në gjak rregullohet kryesisht nga dy hormone:

kolana e librave

Hormon i paratiroideve;

Hormoni Calcitonin;

Hormonet paratiroidike prodhohen nga katër gjëndrat paratiroidale, të vendosura rreth gjëndrës tiroide në qafë. Kur niveli i kalciumit në gjak zvogëlohet, gjëndrat paratiroide prodhojnë më shumë hormone . Kur rritet niveli i kalciumit në gjak, gjëndrat paratiroide prodhojnë më pak hormon.

Hormoni i paratiroideve ka si funksion:

Stimulon kockat për lirimin e kalciumit në gjak;

Shkakton veshkat për të nxjerrë më pak kalcium në urinë;

Stimulon traktin e tretjes për të thithur më shumë kalcium;

Shkakton veshkat për të aktivizuar vitaminën D, e cila i mundëson traktit të tretjes për të thithur më shumë kalcium;

Kalcitonin prodhohet nga qelizat e gjëndrës tiroide. Ajo ul nivelin e kalciumit në gjak duke ngadalësuar ndarjen e kockave, por ndikon vetëm pak.

Kalciumi shumë i vogël në gjak quhet hipokalcemia. Shumë kalcium në gjak quhet hiperkalcemia.