MENU
klinika

Njerëzit me sëmundje të mëlçisë

Niveli i oksigjenit në gjak, pse është e rëndësishme të kontrollohet!

10.07.2019 - 11:54

Sindromi Hepatopulmonar është niveli i ulët i oksigjenit në gjak i shkaktuar nga zgjerimi (dilacioni ) i arterieve të vogla të mushkërive që ndodhin tek njerëzit me sëmundje të mëlçisë.

Tri anomali zhvillohen në sindromin hepatopulmonar dhe shkaktojnë nivele të ulëta të oksigjenit në gjak:

Ekziston zgjerimi mikroskopik i arterieve dhe venave në mushkëri. Për shkak të zgjerimit, më shumë gjak rrjedh nëpër mushkëri sesa mund të oksigjenohet në mënyrë adekuate nga mushkëritë.

Rrjedh gjak përmes mushkërive më shpejt se normalisht, duke lënë më pak kohë që gjaku të marrë oksigjen të mjaftueshëm.

semundja e melcise-konica.al

Lidhjet jonormale zhvillohen ndërmjet arterieve që mbartin gjakun e pasur me oksigjen dhe venat që transportojnë gjakun e varfër me oksigjen, kështu që gjaku në arteriet që bartin gjakun në trup ka një përzierje të gjakut të pasur me oksigjen dhe atë pa oksigjen. Kjo përzierje ka nivele më të ulëta të oksigjenit se normale.

Njerëzit kanë frymëmarrje që llokohet shpesh dhe lehtësohet kur shtrihen. Niveli i oksigjenit në gjak gjithashtu zvogëlohet kur personi ulet. Shumica e njerëzve gjithashtu kanë simptoma të sëmundjes kronike të mëlçisë, të tilla si pika të vogla të kuqe në lëkurë (angiomas merimangë).

  • Diagnoza

Një vlerësim i mjekut;

Shpesh ekocardiografi dhe / ose një hetim bërthamor të mushkërive;

Mjekët dyshojnë për sindromin hepatopulmonar tek njerëzit me sëmundje të mëlçisë që zhvillojnë problem në frymëmarrje. Nëse dyshohet për sindromin hepatopulmonar, mjekët matin sasinë e oksigjenit në gjak duke përdorur një sensor të vendosur në një gisht (impuls oksimetri).

Ndonjëherë mjekët gjithashtu marrin një mostër të gjakut pasi personi ka marr frymë në ajër të dhomës dhe përsëri pasi personi merr frymë me oksigjen dhe mat nivelin e oksigjenit në mostrat e marra.

Testet që mund të ndihmojnë në përcaktimin e diagnozës përfshijnë një lloj të ekocardiografisë në të cilën një ilac i injektuar zgjidhje në venë (ekocardiografi kontrasti ) dhe një hetim bërthamor të mushkërive.

  • Trajtimi

Oksigjeni;

Trajtimi kryesor për sindromin hepatopulmonar është oksigjeni plotësues. Sindromi Hepatopulmonar mund të kthehet pas transplantimit të mëlçisë ose nëse sëmundja e mëlçisë përkeqësohet.