MENU
klinika

Rrëfimi i Erindit

Një pullë në lëkurë po më merrte jetën!

19.07.2019 - 11:02

Në maj 2012, 22-vjeçari Erindi filloi një punë në një firmë kontabiliteti.

Por dy javë pas diplomimit, para fillimit të punës së saj, Erindi u diagnostikua me melanoma të fazës së përparuar, më vdekjeprurëse të të gjitha kancereve të lëkurës.

“Babai im ishte duke ecur pranë dhomës sime një natë dhe vuri re se kisha një pullë në shpinë”, thotë ai.

Pasi babai i tij konstatoi këtë problem, ai dhe Erindi shkuan te dermatologu (një mjek që fokusohet në lëkurë). Dermatologu i hoqi pak pjesë nga lëkura për shqyrtim.

Pak ditë më vonë, dermatologu e thirri dhe i tha Erindi të vinte në spital dhe të sillte prindërit e tij.

Kanceri ishte përhapur në nyjet limfatike.

Lajmi ishte i tmerrshëm. Mjeku tha se ai kishte një shans 50 për qind për të jetuar pesë vjet.

njollat kafe ne lekure-konica.al

Mjekët hoqën të gjitha nyjet limfatike – pjesë e sistemit imunitar – nën krah dhe filloi trajtimin me një muaj infuzione të përditshme dhe 11 muaj injeksione vetjake 3 herë në javë.

Erindi u përball me efekte anësore serioze. Ai kishte probleme të mëlçisë, dhimbje të nyjeve, shtim në peshë, humbje të flokëve dhe celulitë (kur indet e lëkurës ndezen).

“Trupi im kishte nevojë të mësonte se si të jetonte pa nyjet limfatike”, thotë ai.

“Ishte sikur të isha më gripi gjithë vitin, dukej sikur isha 10 vjeç.”

kolana e librave

Erindi ishte i vendosur të qëndronte aktiv gjatë trajtimit.

Ai ecte në këmbë në vend të lëvizjes me makinë, përmirësoi dietën dhe bënte meditimin dhe yoga.

“Kur unë jam veshur me rrobat e mia të yogas, askush nuk më shikon me sy të trishtuar. Yoga më mësoi shumë se kush jam”, thotë ai.

Erindi e la punën në firmën e kontabilitetit. Ai u bë kontrollues në biznesin e familjes dhe hapi një studio yoga.

“Dua të krijoj një vend për njerëzit që të shkojnë të qetësohen, për kujdestarët, të mbijetuarit nga sëmundje serioze, askush nuk kalon nëpër një jetë të padëmtuar, kam dashur të krijoj një vend ku njerëzit mund të vijnë dhe të jenë rehat”, thotë ai.

Erindi gjithashtu gjeti mbështetje përmes një grupi nacional për ndërgjegjësimin dhe grupin e parandalimit të melanomës.

melanoma 1
melanoma 1

Ai është gjithashtu pjesë e programit të grupit, i cili këshillon dhe mbështet të mbijetuarit dhe kujdestarët e njerëzve me melanoma.

Nëpërmjet grupit, Erindi ndan historinë e tij të kancerit me nxënësit në shkollat e mesme dhe në kolegje.

Erindi, i cili tani është 29 vjeç, ka qenë pa kancer për më shumë se gjashtë vjet.

Ai dëshiron që të gjithë të përdorin kremin kundër diellit dhe të bëjnë kontrolle të lëkurës rregullisht nga një dermatolog.

Mbi të gjitha, “Jetoni jetën tuaj. Bëni atë që dëshironi të bëni. Jeta është e shkurtër.”