MENU
klinika

Keqkuptimet e Kinës

Njerëzit në Hong-Kong nuk po kërkojnë reforma ekonomike

30.07.2019 - 16:01

Pas një fundjave tjetër të përplasjeve të dhunshme midis protestuesve dhe policisë në Hong-Kong, të hënën pasdite zyra e çështjeve të këshillit të shtetit kinez Hong Kong dhe Macau, zyra e nivelit të kabinetit me përgjegjësi për politikën e Hong Kongu, mbajti një konferencë për shtyp për të dhënë pikëpamjet e saj për “problemin e Hong Kongut”.

Siç pritej, zëdhënësi i zyrës Yang Guang shprehu mbështetje për shefen e ekzekutivit Lam dhe administratën e saj, dekretoi përdorimin e dhunës nga protestuesit dhe këmbënguli që sundimi i ligjit i Hong Kong-ut duhet të mbështetet.

Fillimisht Yang pranoi protestat paqësore që ishin mbajtur në kundërshtim me projekt-ligjin për ekstradimin e Lamit, dhe pranoi më tej se Lam e kishte pezulluar. Kjo në vetvete ishte e jashtëzakonshme.

Së dyti, ndërsa Yang shprehu mbështetje në mënyrë befasuese për Lam dhe administratën e saj, komentet e tij përmbanë kritikë të fshehtë. Yang tha se kishte pasur “mangësi” në mënyrën se si administrata e Lam trajtoi projektligjin për ekstradim, duke bërë që këshilli të “reflektonte” mbi stilin e tij të qeverisjes.

Pekini e konsideron këtë, me saktësi, si një problem thjesht të brendshëm për Hong Kongun.

Por krahas kësaj deklarate, Yang shprehu gjithashtu mbështetje për forcën policore të Hong Kongut në misionin e saj për të respektuar ligjin.

Gjithashtu befasuese, duke pasur parasysh retorikën e fundit, ishte se ndikimi i “forcave të huaja” nuk mori më shumë kohë transmetimi. Në të vërtetë, ndikimi i huaj nuk u trajtua në vërejtjet fillestare të përgatitura të Yang, dhe u ngrit vetëm në një pyetje nga agjensia zyrtare e lajmeve Xinhua.

Projektligji i ekstradimit që fillimisht motivoi lëvizjen e tanishme të protestës dhe çështjet e jetesës, që Pekini po synon, janë thjesht simptomat  e asaj që protestuesit e Hong Kong-ut e shohin si shkakun themelor: Sistemi jodemokratik i Hong Kongut, nën të cilin njerëzit drejtohen nga një qeveri aspak në interes të njerëzve.

Derisa të ketë reforma demokratike, protestuesit besojnë se Hong Kongu nuk do të shohë ndryshim domethënës.

Pa asnjë nismë politike ose masa specifike që vijnë nga njoftimet e sotme, një gjë është e sigurt: protestat në Hong Kong do të vazhdojnë.

Nëse Pekini nuk e kupton se do të duhen më shumë sesa reforma ekonomike për t’i dhënë fund krizës aktuale, cikli i protestës dhe goditjes duket se ka të ngjarë të intensifikohet.

Antony Dapiran është një shkrimtar dhe avokat në Hong Kong.

The Guardian