MENU
klinika

Project Syndicate

Pse amerikanët dinë kaq pak për luftën me Kinën?

23.07.2019 - 11:43

Nga të gjitha ndryshimet në administrimin e politikës së jashtme të presidentit Donald Trump të SHBA-së, më konsekuent është miratimi i një qëndrimi konfrontues ndaj Kinës.

Politikat e Trump jo vetëm kanë rezultuar në një luftë ekonomike të ftohtë midis dy ekonomive më të mëdha në botë; por ka ngritur edhe mundësinë e konfliktit të armatosur në Detin e Kinës Jugore dhe Ngushticën e Tajvanit.

Në vitin e parë të presidencës së tij, Trump e quajti Kinën një “konkurrent” dhe “fuqi rivale” strategjike. Por nuk është vetëm Trump: edhe për disa anëtarë republikanë të Kongresit, si dhe disa demokratë, Kina përfaqëson kërcënimin më serioz afatgjatë ndaj mbizotërimit global të Amerikës dhe interesave vitale.

Gjeopolitika ka qenë shkaku kryesor i përkeqësimit të shpejtë të marrëdhënieve SHBA-Kinë gjatë dy viteve të fundit, dhe lufta tregtare e Trump duhet të shihet në këtë kontekst.

Këto politika kanë alarmuar disa nga studiuesit më me përvojë të Kinës të Kinës dhe ish-politikëbërësit. Në një letër të hapur, gati 100 prej tyre, duke përfshirë republikanë dhe demokratë dhe shumë kritikë të politikave kohët e fundit i kanë bërë thirrje Trumpit të mos e trajtojë Kinën si armik.

Publiku amerikan duket se është shumë dakord. Ekziston një antipati ndaj Kinës në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Në sytë e shumicës së amerikanëve, objektivi kryesor i marrëdhënieve me Kinën duhet të jetë mbrojtja e jetesës së tyre, jo një konfrontim gjeopolitik.

Në një demokraci, një qeveri nuk mund të ndjekë një luftë afatgjatë me një kundërshtar të fuqishëm gjeopolitik pa mbështetje të qëndrueshme politike nga një publik i informuar. Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet të rinjve sepse ata do të mbajnë peshën e kostove të luftës së ftohtë Sino-Amerikane.

Që një debat të tillë që të jetë i besueshëm, administrata Trump do të duhet t’u përgjigjet pyetjeve vendimtare rreth politikës së Kinës. Para së gjithash, cili është qëllimi përfundimtar? Përgjigjet e mundshme përfshijnë modifikimin e sjelljeve ose politikave të caktuara kineze, kontrollin e fuqisë kineze ekonomike apo ushtarake, ose ndryshimin e drejtpërdrejtë të regjimit.

Administrata e Trump pastaj do të duhet të shpjegojë se si synon të arrijë objektivin e saj të deklaruar.

Cilado politikë që zgjedh, administrata Trump duhet të jetë në gjendje ta arsyetojë atë.

Tetorin e kaluar, nënpresidenti Mike Pence në mënyrë efektive deklaroi “luftën e ftohtë” në Kinë me një fjalim të ashpër që përfshinte një numër akuzash, duke përfshirë ndërhyrjen në politikën amerikane dhe shtypjen e popullit të saj.

Pyetja përfundimtare që duhet të kërkohet është bashkëpunimi shumëpalësh. Përballë sfidave të përbashkëta, disa prej të cilave, si ndryshimi i klimës dhe armët bërthamore, që në fakt janë kërcënime ekzistenciale, bota ka nevojë për një bashkëpunim të tillë më shumë se kurrë.

A mund të përqafojë SHBA-ja një politikë konfrontimi ndaj Kinës, pa përjashtuar bashkëpunimin në çështjet ku kërkohet?

 Administrata Trump duhet të qartësojë vizionin dhe qëllimet e veta për njerëzit që duhet të përfaqësojë.

Minxin Pei, një profesor i qeverisë në kolegjin Claremont McKenna.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e Guvernatorit të Bankës Qendrore

“Kina po përgatitet për më të keqen”