MENU
klinika

The Economist

Pse është e vështirë të parashikohen pasojat e Brexit?

30.07.2019 - 13:53

Një pjesë nga Ekonomistët për Tregtinë e Lirë (eft), një grup pro-Brexit, nuk besojnë se largimi i Britanisë nga BE pa një marrëveshje do të ishte e mirë për ekonominë. Megjithatë, pyetja se sa i keq do të ishte një Brexit pa marrëveshje ka shumë përgjigje.

Më 18 korrik, Zyra për Përgjegjësi Buxhetore (obr), mbikëqyrësi fiskal, paralajmëroi që një dalje pa marrëveshje do të “çojë ekonominë në recesion”. Të nesërmen Oxford Economyics argumentoi se “Brexit pa marrëveshje mund të jetë i keq, por jo edhe keq.”

Nëse Britania largohet pa marrëveshje, ajo do të bëhet anëtare e Organizatës Botërore të Tregtisë më vete, jo si pjesë e BE.

Në përgjithësi Britania do të duhet të tarifojë njësoj importet e BE-së si ato të tjerat.

Tre gjykime të mëdha formojnë pikëpamjet e ekonomistëve për ndikimin e kësaj.

E para është pikërisht ajo që ndodh me tarifat. Eft supozon se do të forcohet tregtinë dhe kështu rritjen ekonomike. Shumica e ekonomistëve janë shumë optimistë.

Çështja e dytë është ajo që ndodh me pengesat jo-tarifore, siç janë rregulloret, midis Britanisë dhe partnerëve të saj tregtarë. Mund të ngrihen përsëri barrierat jo-tarifore që u ulën gjatë anëtarësimit të Britanisë në BE.

Gjykimi i tretë ka të bëjë me të ashtuquajturat “efekte dinamike”. Ekonomistët shpesh supozojnë se do të dëmtohet rritja e produktivitetit afatgjatë, pjesërisht sepse specializimi është më i vështirë dhe pjesërisht sepse investimet e brendshme nga jashtë do të ishin më të ulëta.

Mbështetësit e Brexit argumentojnë se shumica e ekonomistëve janë shumë negative, ashtu siç ishin në lidhje me votimin në vitin 2016. Parashikimet më të errëta ekonomike pikturojnë vetëm një pamje të pjesshme të asaj që mund të ndodhë pas një dalje kaotike.

Mungesa e ilaçeve, dhuna në kufirin irlandez, fermat e mbyllura dhe kaosi i emigrantëve mund të mos ndikojnë shumë në ekonomi.