MENU
klinika

Historia e Nikolës

14 vjeç dhe me kiste të shumta në vezore

21.07.2019 - 14:46

Nikola u diagnostikua me sindromin polikist ovarian (PCOS) në moshën 14 vjeç.

Pas viteve të vështira me sindromën, Nikola, tani 28 vjeç, po menaxhon simptomat e saj dhe e dashur veten. Ajo tregoi historinë e saj për ne.

Është e kuptueshme që trupi fillon të ndryshojë kur të rriteni.

Megjithatë, në moshën 13 vjeç isha duke u ndeshur me dhimbje koke të tmerrshme, puçrra të këqija, cikle menstruale të parregullta dhe shtim në peshë. Gjërat që nuk dëshironi të bëni si adoleshentë.

Kane kaluar nëpër kaq shumë teste, duke përfshirë një në shtyllën kurrizore, tre teste të glukozës për diabetin dhe një test glaukomi për të kuptuar se çfarë nuk shkonte me mua. Ishte rraskapitëse.

Së fundi, shkova teknjë obstetër-gjinekolog, një mjek i specializuar në shëndetin e grave. Bëra një eko me ultratinguj dhe kjo zbuloi kistet në vezoret e mia.

Jam diagnostikuar me sindromin ovarian policistike (PCOS) në moshën 14 vjeç.

U ndjeva pak e lehtësuar sepse më në fund e dija se cfarë po ndodhte me mua.

kolana e librave

Pas ekos, mjeku më dha një ilaç diabetik që ndihmon gratë me PCOS të menaxhojnë rezistencën ndaj insulinës. Por më tha shumë pak informacion rreth PCOS. Për fat të keq, pilulat më shqetësonin stomakun dhe më bënin të ndjeja të përziera. I ndalova ato pas dy javësh. I injorova simptomat e mia që nga ajo ditë.

Sot, 14 vjet më vonë, unë vazhdoj të luftoj për të menaxhuar simptomat e mia me PCOS, nga flokët e tepërt të fytyrës deri në shtim në peshë. Humbja e peshës ka qenë sfida më e madhe për mua. Sidomos pas vdekjes së babait tim në vitin 2014, pesha ime u rrit jashtë kontrollit.

Kam provuar grupet e humbjes së peshës, kampe për stërvitje fizike, klasa gjimnastike dhe madje edhe klasa kërcimi. Është frustruese kur sheh pak ose aspak rezultate.

Unë shikoj në mediat sociale për frymëzim dhe motivim ndërsa merrem me PCOS.

Unë ndjek Harnaam Kaur në Instagram dhe Facebook. Ajo vuan nga PCOS. Megjithëse ajo është ngacmuar për flokët e saj të fytyrës, Harnaam promovon pranimin dhe vetëdijen dhe jeton me shprehjen “trupi im, rregullat e mia”.

Me frymëzim si kjo dhe përkrahje nga familja ime, ngadalë po e kthej jetën time dhe punoj në ndryshimet e jetesës, si të ushtrohem më shumë, për të ndihmuar me simptomat e PCOS.

Unë kam filluar me hapa të vegjël, si marrja e pushimeve për të ecur gjatë orarit të punës. Unë gjithashtu marr klasa kërcimi – palestër, klasa aerobie dhe not.

Unë kam humbur 10 kg gjatë këtij udhëtimi dhe unë nuk jam bërë akoma ashyu sic dua. Jam duke e dashur veten më shumë çdo ditë.