MENU
klinika

Sforcimi i zemrës

Sëmundja e arteries koronare, testi identifikues

10.07.2019 - 12:02

Sforcimi i zemrës (nëpërmjet stërvitjes ose përdorimit të ilaçeve stimuluese për ta bërë zemrën të rrahë më shpejt dhe me forcë) mund të ndihmojë në identifikimin e sëmundjes së arteries koronare.

Në sëmundjen e arteries koronare, qarkullimi i gjakut nëpër arteriet koronare (që furnizon gjakun me muskujt e zemrës) është bllokuar pjesërisht ose tërësisht.

Nëse arteriet koronare janë vetëm pjesërisht të bllokuara, zemra mund të ketë një furnizim adekuat të gjakut kur personi është duke pushuar, por jo kur zemra po punon shumë. Kështu, testimi i zemrës gjatë stresit mund të ndihmojë në identifikimin e sëmundjes së arteries koronare.

Për shkak se testimi i stresit në stërvitje veçanërisht monitoron se si funksionon zemra, ndihmon mjekët të bëjnë dallimin midis problemeve të shkaktuara nga një çrregullim i zemrës dhe atyre për shkak të problemeve të tjera që kufizojnë punën, të tilla si çrregullime të mushkërive, anemi dhe gjendje të dobët të përgjithshme.

ushqimet per arterie te pastra-konica.al
ushqimet per arterie te pastra-konica.al

Gjatë testimit të stresit, stërvitja ose ilacet përdoret për të sforcuar zemrën, zakonisht duke e bërë atë të rrahë më shpejt, dhe personi testohet për shenja të rrjedhjes së pamjaftueshme të gjakut në zemër.

Personi është gjithashtu i monitoruar për simptoma që sugjerojnë rrjedhjen e pamjaftueshme të gjakut në zemër, siç janë tensioni i ulët i gjakut, frymëmarrja dhe dhimbja e gjoksit.

Më së shumti në testimin e stresit, EKG përdoret për të kontrolluar rrjedhjen e gjakut në arteriet koronare. Ndonjëherë, teste më të sakta, por më të shtrenjta, të tilla si ekocardiografi dhe imazhi radionukleide, bëhen si pjesë e testimit të stresit.

Asnjë test nuk është perfekt. Ndonjëherë këto analiza tregojnë anomali tek njerëzit që nuk kanë sëmundje të arteries koronare (një rezultat false-pozitiv). Ndonjëherë testet nuk tregojnë ndonjë anomali tek njerëzit që kanë sëmundjen (një rezultat i gabuar-negativ).

Njerëzit pa simptoma, sidomos të rinjtë, gjasat e sëmundjes së arteries koronare janë të ulëta, pavarësisht rezultatit jonormal të testit.

arteriet ne rrezik-konica.al

Në raste të tilla, një rezultat pozitiv zakonisht ka më shumë gjasa të jetë i rremë se i vërtetë. Këto rezultate false-pozitive mund të shkaktojnë shqetësime të konsiderueshme dhe shpenzime mjekësore. Për këto arsye, shumica e ekspertëve dekurajojnë testimin e stresit rutinor tek njerëzit që nuk kanë simptoma.

Testimi mund të zgjasë 30 minuta deri disa orë, në varësi të llojit të testit të stresit të bërë. Ushtrimi i testimit të stresit ka një rrezik të vogël. Mundësia e shkaktimit të një sulmi në zemër apo vdekjes është 1 në 5,000.

Mjekët e sforcojnë zemrën duke përdorur ilac (testimi i stresit farmakologjik) tek njerëzit të cilët nuk mund të sforcohen vetë mjaftueshëm për të bërë testin.

Për këtë procedurë, një ilaç, si dipyridamol, dobutaminë, adenozinë ose regadenoson, injektohet për të simuluar efektet e sforcimit në zemër.