MENU
klinika

Nga The Hill

SHBA ka nevojë për Japoninë, si partnere ekonomike

25.07.2019 - 15:47

Roli ekonomik i Kinës që po zgjerohet me shpejtësi në Azi tërheq shumë vëmendje, por Japonia gjithashtu ka rritur ndjeshëm rolin e saj rajonal ekonomik.

SHBA-ja duhet të ringjallë partneritetin e saj me këtë aleat të gjatë, me të cilin ndajmë shumë vlera të përbashkëta dhe parime ekonomike për të ndihmuar në rivendosjen e besueshmërisë dhe reputacionit të vendit tonë.

Ne kemi nevojë për një strategji ekonomike më të gjerë Indo-Paqësor, dhe kjo kërkon bashkëpunim me vendet e tjera të Lindjes dhe Azisë Jugore, veçanërisht Japoninë.

Pse Japonia është kaq jetësore për këtë partneritet? Në një kohë kur SHBA duket se po humbin interes, ose duke u tërhequr nga angazhimi i saj për të siguruar ekonomi rajonale dhe globale të hapura, Japonia po demonstron mbështetje për këto.

Japonia gjithashtu ka qenë e angazhuar me Shoqatën e Vendeve të Azisë Juglindore, Kinë dhe vende të tjera në krijimin e një Partneriteti Rajonal Gjithëpërfshirës Ekonomik për të zgjeruar mundësitë tregtare. Më vete, është duke negociuar një marrëveshje trepalëshe të tregtisë së lirë me Kinën dhe Korenë e Jugut dhe duke zhvilluar lidhje më të ngushta me Pekinin.

Në samitin e fundit G-20 në Osaka, Abe udhëhoqi përpjekjet për të përmbysur përkeqësimin e sistemit ndërkombëtar të tregtisë; të vendosë standarde më të larta të cilësisë për zhvillimin e infrastrukturës globale; dhe rigjallërimin e dobësimit të ekonomisë botërore.

Japonia po luan një rol kyç në avokimin multilateral dhe rajonal për hapjen më të madhe të tregut, tregtinë dhe investimet e bazuara në rregulla dhe standardet që lidhen me konkurrencën e teknologjisë së përparuar ndërsa SHBA duket ngurruese ta bëjë këtë.

Katër prioritetet janë kritike për partneritetin e SHBA-Japonisë:

kolana e librave

Një marrëveshje e tregtisë së lirë SHBA-Japoni. Bisedimet do të fillojnë së shpejti, dhe një marrëveshje reciprokisht e dobishme do të ishte një arritje historike.

Bashkëpunimi Indo-Paqësor. Trump, Abe dhe kryeministri i Indisë Narendra Modi u takuan shkurt në Osaka për të diskutuar këtë; biseda ishte konstruktive, por ndërmarrja e hapave praktikë përpara kërkon qëndrueshëmëri dhe përfshirjen e kombeve të tjera.

Forcimi bashkëpunues i sistemit global të tregtimit.. Kjo përpjekje kërkon vëmendje më të madhe dhe angazhim të qëndrueshëm.

Infrastruktura. Ekzistojnë mundësi të mëdha për Korporatën e re të financave për Zhvillim Ndërkombëtar të SHBA-së me shumë miliarda dollarë për të punuar me Japoninë në projektet e infrastrukturës aziatike.

Formimi i një strategjie të suksesshme të përbashkët kërkon që SHBA të mbetet një partner i besueshëm për Japoninë dhe të tjerët në rajon. Ne duhet ta pranojmë rolin rajonal të Japonisë si çelës mbi shumë çështje të sigurisë dhe ekonomike.

Dhe ne duhet të punojmë së bashku për objektivat e përbashkëta rajonale dhe globale.

Robert D. Hormats, nënkryetar i Associates Kissinger, ishte nënsekretar i Shtetit për Rritjen Ekonomike, Energjinë dhe Mjedisin, 2009-13; ndihmës sekretari i shtetit, 1981-82; dhe një ish ambasador dhe zëvendës përfaqësues i tregtisë së SHBA, 1979-81.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Project Syndicate

Aleanca SHBA-Japoni në rrezik…