MENU
klinika

The Hill

Si Donald Trump e përçau Amerikën…

29.07.2019 - 17:31

Pse Donald Trump ndryshon nga të gjithë presidentët e tjerë? Sepse me qëllim e ndan vendin për përfitime politike.

Presidenti Trump nuk e krijoi ndarjen politike të vendit.  Paraardhësit e tij, George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obam, të gjitha premtuan të shëronin ndarjen. Ata të gjithë dështuan. Trump kurrë nuk pretendoi të ishte një ilaç.

Ai e pa ndarjen e vendit si një mundësi politike që mund ta shfrytëzonte.

Ai punoi për të në vitin 2016. Ai pret që të punojë për të përsëri në 2020. “Do ta bëj të njëjtën mënyrë që e bëra herën e parë,” tha Trump për ABC News. Jo duke zgjeruar mbështetjen e tij ashtu siç bëjnë të gjithë ata që kandidojnë për një mandat të dytë. Por duke e forcuar atë.

Kjo është një strategji e rrezikshme duke pasur parasysh faktin se ai u zgjodh vetëm me 46 përqind të votave (Hillary Clinton mori 48 përqind). Ajo që bëri Trump ishte loja e sistemit.

Gallup raporton se Presidenti Trump ka vendosur një rekord të ri. Në tremujorin e dytë të vitit 2019, miratimi i Trump ishte mesatarisht 90 përqind i madh midis republikanëve. Dhe midis demokratëve? Fatkeqësisht 8 për qind. Ky është një vlerësim më i vogël sesa ai i demokratëve për Ronald Reagan (31 përqind) ose George W. Bush (23 përqind). Është një vlerësim më i ulët sesa Obama mori nga republikanët (13 përqind).

Kjo është hera e parë që polarizimi ka arritur mbi 80 për qind (90 minus 8 është e barabartë me 82 për qind, për të qenë preciz).

Vendi po afrohet në pikën e polarizimit të plotë politik, ku 100 për qind e partisë së presidentit e mbështet presidentin dhe 100 për qind e partisë opozitare e kundërshton presidentin.

Polarizimi politik është në rritje për dekada të tëra. Çfarë është ndryshe për Trump është se ai ndjek një skenar që përforcon ndarjen. Asnjë president tjetër nuk e ka bërë këtë. As Abrahami Lincoln, i cili udhëhoqi Unionin në Luftën Civile.

Presidenti, së bashku me nënkryetarin, janë të vetmit zyrtarë publikë të zgjedhur nga i gjithë vendi. Presidenti mban një përgjegjësi unike për të përfaqësuar unitetin e vendit. Trump nuk e pranon këtë përgjegjësi. Ai i trajton kundërshtarët e tij politik si të paligjshëm dhe madje edhe të pandershëm.

Strategjia e ndarjes së Trump është e drejtuar nga gjëja që çmon më shumë, vlerësimet. Ai di atë që çdo televizioni di: Kontradiktat rritin vlerësimet. Në një intervistë në radio, Trump propozoi një herë që të vendoste një ekip të zi të konkurrentëve në “The Apprentice” kundër një ekipi të bardhë.

Ai i tha moderatores afrikano-amerikane “A ju pëlqen kjo?” i tha. “Epo,” u përgjigj ajo, “Unë mendoj se do të keni një trazira.” Përgjigja e Trump ishte: “Do të ishte shfaqja më e vlerësuar në televizion.”

Bill Schneider është profesor në Universitetin George Mason.