MENU
klinika

Teprica dëmton nervat dhe lëvizjen

Skuqje, çarje lëkure, sa duhet të konsumoni nga Vitamina B6

11.07.2019 - 12:55

Vitamina B6 (piridoksina) është thelbësore për përpunimin (metabolizmin) e karbohidrateve, aminoacideve dhe yndyrnave (lipide), si dhe për funksionin nervor normal dhe për formimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Gjithashtu ndihmon në ruajtjen e lëkurës.

Burime të mira të vitaminës B6 përfshijnë maja të thata, mëlçi, mish, drithëra të kokërr, peshk dhe bishtajore.

Mungesa e vitaminës B6

Shumë ushqime përmbajnë vitaminë B6, por përpunimi i gjerë mund të heqë vitamina nga trupi .

Njerëzit mund të kenë kriza, skuqje të fytyrës, gjuhë të kuqe, çarje në qoshet e gojës ose dhimbje në këmbë dhe duar.

Diagnoza bazohet në simptomat, prania e shkaqeve të mundshme dhe përgjigja ndaj vitaminave B6 shtesë.

Shtojcat e vitaminës B6, të marra nga goja, mund të korrigjojnë mungesën.

  • Shkaqet

Për shkak se vitamina B6 është e pranishme në shumë ushqime, mangësia rrallë rezulton nga marrja e papërshtatshme përveç në kequshqyerje të rëndë. Megjithatë, mungesa mund të ndodhë gjithashtu sepse përpunimi i gjerë mund të heq vitaminën B6 nga ushqimet.

Mungesa e vitaminës B6 shpesh rezulton nga:

Përthithja e dëmtuar e ushqimit (çrregullime të keqpërdorimit);

Alkoolizëm;

Humbje e tepruar e vitaminës B6 gjatë hemodializës;

Përdorimi i barnave që rrisin vitaminën B6 të depozituara në trup;

Këto barna përfshijnë antikonvulzantë, isoniazid antibiotik, hydralazine (përdoren për të trajtuar presionin e lartë të gjakut), kortikosteroidet dhe penicilaminën (përdoren për trajtimin e çrregullimeve të tilla si artriti reumatoid dhe sëmundja Wilson).

Mangësia e vitaminës B6 është e zakonshme në mesin e njerëzve që kanë patur një mangësi të theksuar të proteinave dhe kalorive (ushqyerja e proteinave me energjinë). Njerëzit me këtë çrregullim nuk konsumojnë mjaftueshëm vitaminë B6.

  • Simptomat

Në të rriturit, mungesa e vitaminës B6 mund të shkaktojë inflamacion të lëkurës (dermatitis) dhe një skuqje të kuqe, të yndyrshme, me luspa. Duar dhe këmbë mund të ndihen të mpirë dhe të kenë ndjesi shpimi . Gjuha mund të bëhet e lënduar dhe e kuqe, dhe çarje mund të krijohen në qoshet e gojës. Njerëzit mund të bëhen të hutuar, nervozë dhe në depresion. Ata mund të kenë kriza.

Rrallë, mungesa e vitaminës B6 shkakton kriza në foshnje. Antikonvulzantët mund të jenë të paefektshëm në trajtimin e këtyre konfiskimeve tek foshnjat.

Për shkak se vitamina B6 është e nevojshme për të formuar qelizat e kuqe të gjakut, mungesa mund të shkaktojë anemi.

  • Diagnoza

Historik dhe ekzaminim fizik;

Përgjigje ndaj vitaminave B6 shtesë;

Diagnoza e mungesës së vitaminës B6 bazohet në simptoma, prania e kushteve që mund të shkaktojnë mangësi dhe përgjigje ndaj shtojcave të vitaminës B6.

Testet e gjakut mund të bëhen, por asnjë test rutinë nuk mund të konfirmojë qartë diagnozën.

  • Trajtimi

Korrigjimi i shkakut;

Vitamina B6 shtojcave;

Shkaqet e mungesës së vitaminës B6 korrigjohen kur është e mundur.

Nëse njerëzit kanë mungesë ose nëse po marrin një ilaç që depleton vitaminën B6 në trup, ata duhet të marrin vitaminat B6 shtesë nga goja. Marrja e vitaminave B6 shtojcave zakonisht korrigjon mungesën tek të rriturit.

Vitamina B6 Tepricë;

(Toksiciteti i vitaminës B6);

Vitamina B6 në doza shumë të larta mund të përshkruhet për çrregullime të tilla si sindromi i kyçit të dorës ose sindromi premenstrual, edhe pse ka pak dëshmi për dobi.

Marrja e dozave të tilla të larta të vitaminës B6 mund të dëmtojë nervat (të quajtur neuropati), duke shkaktuar dhimbje dhe mpirje në këmbë dhe në këmbë. Njerëzit mund të mos jenë në gjendje të tregojnë se ku janë krahët dhe këmbët (ndjenjë pozicioni) dhe të ndjejnë dridhje. Kështu, ecja bëhet e vështirë.

Diagnoza e toksicitetit të vitaminës B6 bazohet në simptomat dhe në historinë e marrjes së dozave të larta të vitaminës B6.

Trajtimi i toksicitetit të vitaminës B6 përfshin ndalimin e shtesave të vitaminës B6. Rimëkëmbja nga ky çrregullim mund të jetë e ngadaltë dhe njerëzit mund të vazhdojnë të kenë vështirësi në këmbë.