MENU
klinika

The Guardian

Tani Franca do të ndikojë njësoj si Britania në BE

22.07.2019 - 12:50

Zgjedhja e një udhëheqësi të ri të konservatorëve do të ndikojë gjithashtu në ndikimin e Britanisë në botë.

Gjatë shumë viteve, mbështetësit Brexit ndërtuan një legjendë që paraqet Mbretërinë e Bashkuar si viktimë të pafuqishme të një burokracie të papërgjegjshme në Bruksel. Versioni i tyre i historisë është bërë gjithnjë e më në kundërshtim me realitetin.

Britanna është portretizuar gjithnjë e më shumë si një humbëse heroike e vendosur për të luftuar për pavarësinë e saj nga Evropa. Nuk ka rëndësi që organizata nga e cila Mbretëria e Bashkuar supozohet të shpëtojë është një grupim i denjë i kombeve demokratike, ku Britania e Madhe u bashkua me dëshirë.

Ndoshta është e pamundur të thyesh lidhjen ndërmjet përrallës fantastike dhe ndjekësve fanatikë të saj.

Sidoqoftë, me shpresën se argumenti racional ende ka një rol të rëndësishëm në debatin publik britanik, rekordi duhet të përcaktohet drejtpërdrejt në lidhje me realitetin e ndikimit që Britania ka sjellë në marrjen e vendimeve të BE-së dhe në  projektin evropian në tërësi.

Për tre dekada u ula në tryezat e negociatave evropiane, punova në korridoret e Brukselit dhe pata kontakte me kryeqytetet e BE-së.

Ashtu si vendet e tjera anëtare, Britania e Madhe është përfaqësuar në çdo tryezë negociuese të BE-së në çdo nivel për marrjen e vendimeve. Mjerisht, shumë njerëz britanikë nuk janë as të vetëdijshëm se ka tryeza të tilla.

Mbretëria e Bashkuar gjithashtu ka zgjedhur anëtarët e saj në parlamentin evropian. Komisionerët e saj të BE-së kanë ndihmuar në formimin e legjislacionit të BE. Shtetasit britanikë kanë mbajtur pozita kyçe në të gjitha institucionet e BE.

Por ndikimi britanik në BE shkoi përtej asaj që është në dispozicion për shumicën e shteteve anëtare. Ndikimi i Britanisë së Madhe ishte i jashtëzakonshëm për shkak të disa faktorëve. Cilësia e nëpunësve civilë të saj. Efektiviteti i mekanizmave të saj të koordinimit. Arritja e diplomacisë së saj. Admirimi për pragmatizmin e saj. Mbizotërimi i gjuhës angleze.

kolana e librave

Ndikimi britanik në Europë, është e vërtetë, u pengua në mënyra të vetëshkaktuara. Vendimi i Mbretërisë së Bashkuar për të përjashtuar disa nga fushat kryesore të politikës uli ndikimin britanik në fusha të tjera.

Qeveritë e Londrës, shpesh preferonin taktika afatshkurtra për strategji afatgjata..

Çdo shtet anëtar ka forcën dhe dobësitë e veta. Por ekziston një masë e gjerë e konsensusit në të gjithë Evropën se ndikimi britanik në BE ka qenë i jashtëzakonshëm.

BE sot duket më shumë si ai që Mbretëria e Bashkuar donte një çerek shekulli më parë sesa ai që Franca kishte në mendje.

Brexit do të ndryshojë gjithçka. Europa do të jetë më e varfër pme humbjen e ndikimit britanik. Por vetë Britania do të zvogëlohet edhe më shumë.

Është e rëndësishme që miqtë tanë britanikë të kuptojnë ndikimin që kishin dikur në Evropë, në mënyrë që ata gjithashtu të dinë se çfarë po japin.

Franca do të jetë e kënaqur të kuptojë se ka më shumë hapësirë ​​për ti “treguar Mbretërisë së Bashkuar se çfarë të bëjë” se sa ishte e mundur kur Mbretëria e Bashkuar  ndikonte në çdo vendim.

 Bobby McDonagh ishte ambasadori i Irlandës në Mbretërinë e Bashkuar nga 2009-2013.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”

Deklarata e Sekretarit të Jashtëm britanik

“Tronditet” Britania/ Brexit mund të anulohet?

Kadare dhe intelektualët paralajmërojnë

“Evropa do të zhduket nën dallgët e populizmit”