MENU
klinika

Komplikimet

Trajtimi i variçeve dhe si bëhet ndërhyrja kirurgjikale?

24.07.2019 - 18:33

Dëmtimet në vena nuk mund të shërohen kështu që mënyra më e mirë për të kuruar problemin është heqja e venave të prekura.

Qëllimi i kirurgjisë është që të nxjerrë presionin jashtë venave të lëkurës në këmbë, duke i lidhur dhe ndarë (dhe shpesh duke hequr) venat kryesore në këmbë. Heqja e venave me variçe nuk ndikon në rrjedhjen e gjakut sepse venat e tjera dhe veçanërisht venat e thella e bëjë këtë punë.

Qëllimet e kirurgjisë janë të reduktojnë dhe të kthejnë në normale presionin në venat e lëkurës. Kjo do të parandalojë venat varikoze ekzistues që të zgjerohet më tej, dhe do të parandalojë rritjen e venave të reja me varikozë.

Për ata me ndryshime të lëkurës rreth këmbëve ose ulçerave të mëparshme, zvogëlimi i presionit parandalon përkeqësimin e ndryshimit të lëkurës dhe zakonisht zvogëlon rrezikun e ulçerimit të mëtejshëm. Për këtë grup, mbajtja e corapeve mbështetëse mbron më tej lëkurën rreth këmbëve.

Variçet
Variçet
  • Para trajtimit

Para operacionit , ekzistojnë një numër testesh që duhet të bëhen. Këto janë dy lloje: ata që vlerësojnë nëse ju kualifikoheni për kirurgji varikozë venë dhe disa teste të menjëhershme para operative. Këto gjithmonë do të përfshijnë ekzaminimin me një Doppler dhe mund të përfshijë një skanim me ultratinguj.

Testet e menjëhershme para-operative përfshijnë: testet e gjakut dhe EKG për disa, dhe kompletimin e dokumenteve. Këto teste të menjëhershme para-operative zakonisht përfundohen në një vizitë para pranimit në spital një kohë të shkurtër para operacionit.

Kirurgjia e varikozës shpesh kryhet si një rast ditor. Nëse jeni të aftë, keni një anëtar të familjes për t’ju çuar në shtëpi dhe për të qenë me ju gjatë natës, ndoshta do të dilni menjëherë. Ata që kanë më shumë ndërhyrje komplekse dhe ata që jetojnë vetëm do të qëndrojnë në spital gjatë natës. Ju duhet të sillni me vete të gjitha barnat që jeni aktualisht duke marrë.

Kirurgu i cili do të kryejë punën do t’ju vizitojë menjëherë para procedurës. Ai do të shënojë venat me një stilolaps të papërshkueshëm nga uji, duke rënë dakord me ju se cilat venat do të hiqen. Ju duhet të siguroheni që të gjitha venat janë shënuar. Mjeku që do t’ju japë anestezinë do t’ju vizitojë gjithashtu, dhe t’ju shpjegojë anestetikën.

  • Trajtimi

Kirurgjia varikoze është kryer nën anestezinë e përgjithshme. Një gjilpërë e vogël vendoset në pjesën e prapme të dorës. Anestetiku injektohet përmes gjilpërës dhe do të flini në pak sekonda. Ndërsa jeni në gjumë, anesteziku lokal do të përdoret rreth prerjes së ijëve dhe në shpinë (kur është e nevojshme të përdoret). Kur zgjoheni, prerjet duhet të jenë të mpira. Ndonjëherë një seruam vendoset në një venë në krah për t’ju dhënë disa lëngje gjatë dhe pas operacionit.

  • Operacioni

Operacioni ndryshon pak nga rasti në rast, varësisht se ku janë valvolat e rrjedhshme. Në shumicën e rasteve, venat e dukshme me variçe hiqen përmes prerjeve të vogla rreth 2-3 mm në gjatësi. Prerjet janë të vendosura rreth 3-5 cm larg përgjatë vijës së venës me variçe. Mund të ketë një numër të madh të prerjeve të vogla nëse venat me variçe janë të gjera. Prerjet e mëdha mbyllen me qepje, e cila shtrihet nën lëkurë dhe nuk ka nevojë të hiqet. Prerjet më të vogla nuk janë të lidhura, sepse ato shërohen vetë. Këmba është e lidhur me fashë nga ijet deri tek gishtat në fund të operacionit.

Pas ndërhyrjes, shumica e njerëzve e përshkruajnë këmbën si të lënduar dhe të pakëndshme kur vijnë në shtëpi. Simptomat rriten në mënyrë të qëndrueshme nga dita e dytë postoperative dhe zakonisht janë më të këqijat në ditën e 8-të të 10-të postoperative. Vështirësia zakonisht zgjidhet 12-14 ditë pas operacionit. Herë pas here, zakonisht kur ka lagështirë, këmbët do të dhimbin. Dhimbja mund të zgjasë deri në tre javë në këtë situatë.

Rekomandohet stërvitje e rregullt e përditshme siç është shkuarja në këmbë ose përdorimi i biçikletës stërvitore për të siguruar një kthim gradual në aktivitetin normal. Për t’u çlodhur pas operacionit ngre rrezikun e krijimit të mpiksjes së gjakut në venat e thella (tromboza e thellë e venave ose DVT). Ushtrimi i rregullt zvogëlon këtë rrezik, por e bën këmbën më të dhimbshme.

Mund të bëni dush brenda 48 orëve pas ndërhyrjes. Ndonjëherë banja ose dushi menjëherë pas operacionit mund të çojë në gjakderdhje nga prerjet më të vogla.

Zakonisht do të merrni disa ilaçe kundër dhimbjeve. Ju do të këshilloheni për përdorimin e tyre para se të largoheni nga spitali.

  • Komplikimet

Komplikimet pas operacionit të varikozës nuk janë të zakonshme.