MENU
klinika

S'ka më "e djathtë, e majtë"

Trump dhe oligarkët, kundër të gjithëve…

07.07.2019 - 13:57

Në një epokë të përqendrimit të paparë të pasurisë dhe pushtetit politik, unë nuk e di më se çfarë do të thotë  “e majtë”.

Një gjysmë shekulli më parë, kur Amerika kishte një klasë të madhe dhe në rritje, ata në “të majtë” kërkuan siguri sociale dhe më shumë investime publike në shkolla, rrugë dhe hulumtime. Ata në “të jathtë” mbështesnin më shumë tregun e lirë.

Por pasuria dhe fuqia janë përqendruar në krye, dhe të gjithë të tjerët, qoftë në të djathtë të vjetër apo të majtë të vjetër, janë bërë të pafuqishëm dhe më pak të sigurt.

Pra, pse ne vazhdojmë të dëgjojmë dhe të përdorin të njëjtat emërtime?

Në realitet, ndarja më e madhe në Amerikë sot ekziston mes oligarkisë dhe demokracisë.

Oligarkët e dinë se politikanët nuk do t’i kafshojnë duart që i ushqyen ata.

Trump është mjeshtri i kukullave. Ai ka qenë për vite të tëra, shumë kohë para se të kandidonte për president.

E vetmja mënyrë për të kapërcyer oligarkinë dhe strategjinë e Trump Përça dhe Sundo, është që ne të tjerët të bashkohehemi dhe të fitojmë përsëri Amerikën.

Kjo nënkupton krijimin e një koalicioni multi-etnik të klasës punëtore, të varfër dhe të klasës së mesme të amerikanëve, të cilët duan të luftojnë për demokraci dhe kundërshtojnë oligarkinë.

Kjo nuk është as “e djathtë” as “e majtë”. Ky është themeli për çdo gjë që Amerika duhet të bëjë.

Robert Reich, ish-Sekretar i Punës i SHBA-së, është profesor i politikës publike në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley si dhe  kolumnist i The Guardian.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Demokratët kundërshtojnë presidentin

“Trump po abuzon me pushtetin”