MENU
klinika

Editorial i The Guardian

Trump po e kthen Amerikën 50 vjet pas

18.07.2019 - 15:34

Axhenda e Trumpit është ta kthejë kohën mbrapa në Shtetet e Bashkuara një gjysmë shekulli, në një kohë kur udhëheqësit e zgjedhur flisnin për epërsinë e të bardhëve.

Deri në vitin 1967, 17 shtete kishin ligje që ndalonin martesën mes racave të ndryshme.

Natyrisht, sot në Amerikë nuk është hendeku që dikur ishte. Vendi ka pasur një president të zi dhe emigrant, të bardhë dhe jo të bardhë, që janë bërë të pasur dhe të famshëm. reklamë

Racizmi i Trump është i papërshtatshëm për një president të SHBA.

kolana e librave

Trump duket se po shkel vlerat që SHBA synon të ruajë, barazinë para ligjit, lirinë fetare, dhe mbrojtjen nga persekutimi, sepse ai nuk beson në to. Fundjavën e kaluar ai autorizoi arrestime të mijëra familjeve si pjesë e përpjekjes së tij të vazhdueshme për të deportuar 11 milionë emigrantë pa dokumente, shumë prej të cilëve kanë jetuar në SHBA për vite me rradhë. Këtë javë ai njoftoi planet për t’i dhënë fund azilit në kufirin SHBA-Meksikë.

Trump kundërshton idenë se kushtetuta amerikane është e verbër. Nëntorin e kaluar ai kërcënoi të përdorte një urdhër ekzekutiv për të hequr garancinë e shtetësisë së parë në SHBA. Duke vepruar kështu, ai po kërkonte të merrte një top të shkatërruar në kushtetutën amerikane. Amendamenti i 14-të përcakton se çdo person i lindur në shtet është shtetas dhe se shtetet nuk mund të “zhbëjnë privilegjet ose imunitetet e qytetarëve” ose t’i privojnë ata nga “jeta, liria ose prona pa një proces të rregullt ligjor”.

Racizmi i tij na nxjerr në përfundimin se Trump mendon se masat mbrojtëse duhet të zbatohen vetëm për njerëzit e bardhë.

Racizmi i tij ka dy qëllime: njëra është të shpërqendrojë votuesit nga qëllimi i tij i vërtetë; tjetra është të aktivizojë mbështetësit e tij. Ai dëshiron që ata të digjet nga zemërimi. Amerikanët shpresojnë se do të mbeten, siç thonë sondazhet, termostatik: kur gjërat të bëhen shumë të nxehta, ata do ta duan më nxehtësinë

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e kandidates Warren

“Trump mund të jetë në burg në 2020”

Dëshmia e ish-avokatit të Trump

“Trump është racist dhe mashtrues”