MENU
klinika

Tashmë një zgjidhje për të gjithë

11 mënyra si të shmangni përfundimisht ankthin

08.08.2019 - 12:23

Ndjeni që zemra juaj rreh më shpesh se zakonisht dhe se duart i keni gjithë kohës të djersitura? Ndjeni se keni problem me frymëmarrjen?

Epo përgjigja është ankthi. Ai i cili tashmë ka kapur gjysmën e popullsisë për shkak të streseve të përditshme.

Më poshtë do t’ju rendismin disa prej mënyrave si të mbanin nën kontroll ankthin dhe të shpëtoni përfundimisht nga ai.

 

  1. Vini në dyshim modelin tuaj të mendimit

Mendimet negative mund të marrin rrënjë në mendjen tuaj dhe të ashpërsisë së situatës. Një mënyrë është të sfidoni frikën tuaj, të pyesni nëse ato janë të vërteta dhe të shihni se ku mund të merrni përsëri kontrollin.

 

 2. Praktika e përqendruar, frymëmarrja e thellë

Provoni të merrni frymë për 4 akuza dhe të merrni frymë jashtë për 4 akuza për 5 minuta në total. Deri në mbrëmje nga fryma juaj, ju do të ngadalësoni rrahjet e zemrës tuaj që do t’ju ndihmojë të qetësoni.

Teknika 4-7-8 është e njohur gjithashtu për të ndihmuar ankthin.

 

3.Përdorni aromaterapinë

Pavarësisht nëse janë në formë vaji, temjan ose qiri, aromat si livando, kamomili dhe druri i sandalit mund të jenë shumë zbutës.

Aromaterapia mendohet se ndihmon në aktivizimin e receptorëve të caktuar në trurin tuaj, duke lehtësuar mundësinë e ankthit.

4.Shkoni për një shëtitje ose bëni 15 minuta yoga ose ecje e qetë në atyrë

Ndonjëherë, mënyra më e mirë për të ndaluar mendimet në ankth është të largoheni nga situata. Të kesh ca kohë për tu përqëndruar në trupin tënd dhe jo në mendjen tënde mund të të ndihmojë në lehtësimin e ankthit.

 

5. Shkruajini mendimet tuaja

Shkrimi i asaj që po ju bën ankth, e nxjerr atë nga koka juaj dhe mund ta bëjë atë më pak të frikshme.

 

Këto hile lehtësuese janë veçanërisht të dobishme për ata që përjetojnë ankth në mënyrë sporadike. Ata gjithashtu mund të punojnë mirë me dikë që ka çrregullim të ankthit të përgjithësuar (GAD) kur ata janë gjithashtu në një lidhje!

Burimi: Healthline